Política

El govern exigeix a l'Estat que rectifiqui per haver donat veracitat a la “mentida”

Homs etziba que les acusacions sense proves recorden els temps de la inquisició

Denuncia que dirigents del PP s'han passat “pel clatell” l'estat de dret

El ministre de l'Interior s'hi resisteix, però el govern català va intentar tancar ahir l'episodi de “mentides” que va esclatar en plena campanya electoral per l'informe apòcrif de la UDEF que parlava dels comptes bancaris a Suïssa d'Artur Mas i Jordi Pujol. “L'informe policial no existeix i els comptes tampoc”, va resumir el conseller de la presidència, Francesc Homs. Per l'executiu, un cop constatada la falsedat, arriba l'hora de l'assumpció de responsabilitats. Homs va exigir una “rectificació en tota regla” del govern espanyol per haver donat veracitat a les informacions recollides per El Mundo.

Els d'Artur Mas van escriure el punt final de la polèmica un cop declarada la incapacitat de Jorge Fernández Díaz per trobar l'autor del redactat, i després de la publicació de les cartes del banc suís Lombard Odier –difoses per aquest diari– en què nega que Mas, l'expresident de la Generalitat i el seu fill Jordi Pujol Ferrusola hagin tingut comptes a l'entitat en els últims deu anys. “Demanem una rectificació clara, pública i evident del govern espanyol”, va etzibar Homs. El conseller no es va referir específicament a cap dels comentaris, “especulacions” i “rialletes” que van fer indignar CiU. En termes genèrics va parlar de les “barbaritats” que es van dir “començant per alguns ministres”.

Els exemples abunden a l'hemeroteca. Un dels que va donar més credibilitat a les informacions difoses, per les quals es van querellar Mas i Pujol, va ser el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que va trencar la prudència inicial del govern de Rajoy. “Qui ha de comparèixer és qui té comptes a Suïssa”, va ventilar, insinuant en plena campanya electoral que els comptes existien. Des del partit, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va donar per fet que qualsevol president territorial del PP ja “hauria d'haver dimitit” si “s'hagués sabut que ell o la seva família, o els predecessors del mateix partit tenen diners a fora”.

En la roda de premsa posterior a la reunió del govern, Homs va comparar les acusacions sense proves que han rebut Mas i Pujol amb els temps de la inquisició, quan “el denunciat havia de provar allò que és mentida”. El conseller de la presidència va denunciar que alguns s'hagin passat l'estat de dret “pel clatell” i hagin engreixat una “infàmia”. “Si algú acusa, ha de demostrar-ho. L'acusat no ha de demostrar les coses”, va sentenciar. El govern també va lamentar que el ministre de l'Interior hagi trigat quatre mesos a determinar l'autoria de l'informe, que finalment és desconeguda.

Mas: “A mi, poc o molt, també em volen fregir”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va acusar ahir el PP de voler-lo “fregir” com si fos una mosca. Mas va aprofitar el discurs d'inauguració d'un centre de recerca a l'empresa Metalquímia de Girona per respondre al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que va admetre al Congrés que no s'ha identificat l'autor de l'informe que es va fer públic en plena campanya electoral en què s'acusava Mas i Pujol de tenir comptes a Suïssa. I com que l'empresa Metalquímia, considerada com l'empresa líder en tecnologia i fabricació de maquinària per a l'elaboració de productes carnis, va néixer per fabricar màquines per matar mosques –ell en va dir “fregir mosques”–, va aprofitar per assegurar que: “Dic això de fregir mosques perquè a mi també em volen fregir; avui, poc o molt, a Madrid també hi ha hagut algun testimoni de tot això”.

IMMA BOSCH

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.