Política

política local

L'acord per la sobirania fiscal de Palafrugell depèn del vistiplau del secretari

ERC i CiU donen suport a l'ingrés dels tributs municipals a l'Agència Tributària de Catalunya

L'alcalde diu que no el complirà si va contra la llei

El ple de Palafrugell va donar llum verd ahir al vespre a la moció de l'Assemblea Nacional de Catalunya perquè el consistori faci efectiu el pagament dels seus tributs a l'Agència Tributària de Catalunya, en lloc d'ingressar-los al compte de la hisenda estatal. El text es va aprovar per un ajustat marge de 9 sufragis favorables (ERC i CiU), 8 de contraris (cinc edils del PSC, el PP i PxC) i les abstencions de l'Entesa i del socialista Xavier Rocas.

L'alcalde, Juli Fernández (PSC), va esgrimir un informe desfavorable de l'interventor i va dir que la solució al dèficit de finançament català “no és la insubmissió”. També va justificar que hi votava en contra perquè representa tots els palafrugellencs, tant els partidaris de la independència com els seus detractors. Però el republicà Sergi Sabrià li va rebatre que quan aprova, per exemple, una obra a Llafranc, segurament veïns d'altres nuclis també poden no compartir-la.

Malgrat tot, un cop aprovat el text, l'alcalde va supeditar-ne el compliment a l'informe dels serveis jurídics municipals, amb el secretari al capdavant. Sabrià ho va lamentar i Fernández va replicar que com a alcalde no executaria “cap acord que no s'ajusti a la legalitat”.

Memòria del defensor

El defensor del ciutadà local, Bertrand Hallé, va presentar al ple el seu primer informe d'activitat des que es va crear el càrrec, a final del 2011. En el primer any i escaig d'activitat, el síndic ha atès 47 consultes i ha tramitat 27 queixes, una xifra que pretén elevar amb un esforç divulgatiu aquest any. Hallé va anunciar l'entrada en vigor d'una carta de bones pràctiques per accelerar la resposta de les àrees municipals i va demanar acció en matèria d'habitatge protegit i la condonació del tribut de la plusvàlua per a desnonats.

D'altra banda, la moció d'ERC qüestionant la tasca del regidor d'Esports, Joaquim Vencells, pel dèficit de 106.000 euros en l'Institut Municipal d'Esports l'any passat va acabar rebutjada, i amb Vencells acusant Sabrià de tenir una actitud “fatxenda”. L'edil socialista va comparar el dèficit de l'anterior exercici amb el de 2010, quan governaven l'Entesa i ERC, i li va etzibar al republicà una comparació polèmica: “La meva bona voluntat no l'ha tingut vostè mai, ni com a alcalde ni com a regidor.” Sabrià li va acabar demanant que rectifiqués el to i la “falta de respecte”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.