Política

Esquerra posa el rumb cap a la república catalana

Els republicans preparen la Conferència Nacional, que ha de fixar les bases de l'estat propi que volen

Recorden a CiU que és “absurd” descartar la declaració unilateral d'independència

Aportar el màxim de “certeses” en el camí cap a la independència és el repte que es marca ERC amb la Conferència Nacional, que se celebrarà els dies 6 i 7 de juliol a l'Hospitalet. Aquestes trobades, que cada nova direcció està obligada a convocar segons els estatuts del partit, serveixen per marcar l'estratègia, i ara els d'Oriol Junqueras ja han fixat el rumb cap a la república catalana. És per aquest motiu que les jornades serviran per definir el nou model d'estat que volen els republicans.

Les últimes quatre conferències que havia organitzat ERC en els darrers vint anys anaven destinades a canviar el “sistema autonòmic”, però ara el discurs ha fet un gir i s'encamina directament cap a la independència. La ponència política, que coordina l'exconseller Joan Manel Tresserras, exposarà les noves estructures d'estat –la hisenda pública, el banc, la seguretat social, la garantia de l'ordre públic i el nou ordenament jurídic– i també els fonaments de la república catalana, com per exemple l'organització territorial, el sistema electoral i un nou model de benestar.

I com s'hi pot arribar, a aquest escenari? La consulta continua sent “l'instrument” prioritari per ERC, però ahir el secretari general adjunt, Lluís Salvadó, va recordar que l'objectiu del seu partit és assolir la independència sigui com sigui. I, per tant, va alertar CiU que seria “absurd” tancar la porta a la declaració unilateral, sobretot tenint en compte que només 14 dels 193 membres de l'ONU han arribat a aquest estatus amb un referèndum.

LA DATA

06.07.13
Començarà
la Conferència Nacional d'ERC, que s'allargarà fins l'endemà. La trobada es farà a l'Hospitalet.

Jornades de treball prèvies

ERC vol que la preparació de la Conferència Nacional sigui un procés obert a vint mil militants i simpatitzants, que hi podran dir la seva a través d'esmenes a la ponència política o amb la participació en debats i taules rodones. Precisament, ahir es van posar en marxa una sèrie de conferències que organitza la Fundació Irla, vinculada a la formació. Està previst que es presentin quatre estudis, els quals han de servir per complementar la conferència. Ahir va ser el torn per al treball Estatuir Catalunya. Les accions per establir un nou Estat, de Salvador Cardús, Ramon Folch
i Sergi Rovira, que va servir de base per fer una taula rodona, que va estar moderada pel vicedirector d'El Punt Avui, Carles Ribera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.