Política

Assaig polític

Aprendre dels errors de l'Estatut

‘Catalunya sentenciada', de Damià del Clot, analitza els últims anys del catalanisme, des de la laminació del text estatutari fins a la “il·lusió” de la consulta

El llibre subratlla que el pacte amb l'actual Estat espanyol és inviable

“Artur Mas ha corregit l'impuls català d'obstinar-se a pactar amb qui vol imposar. Pot afirmar-se que, amb la convocatòria d'eleccions anticipades, s'ha superat un mal endèmic: anar a Madrid a cercar solucions. En aquest sentit, s'ha esmenat el principal error: la solució als problemes de Catalunya l'han de trobar els catalans.” Aquesta és una de les reflexions que fa l'escriptor Damià del Clot (Vilassar de Mar, 1973) en el seu llibre Catalunya sentenciada. De l'agonia de l'Estatut a la il·lusió de la Consulta (Duxelm). Es tracta d'un assaig polític en què es repassa tot el procés estatutari i la sentència del Tribunal Constitucional (TC), que va marcar un abans i un després en el catalanisme polític i també en la reacció de la societat civil. Va ser l'espurna del procés cap a l'estat propi que ara ha engegat el govern català.

En el llibre es recorda que durant el procés estatutari es van cometre errors importants com ara no “assumir el fracàs” d'aquella etapa, i també se subratlla que “bona part de la classe política no va estar a l'altura de les circumstàncies”, perquè van prioritzar “batalles partidistes en detriment del país”.

Tot i això, Del Clot, que ja ha escrit altres assajos polítics, com per exemple La delegació de funcions del president de la Generalitat. La figura del conseller primer o L'Espai nacionalista a Catalunya (1999-2006): crònica d'un enfrontament, remarca que aprendre d'aquestes equivocacions pot ser útil per poder afrontar amb garanties el procés cap a la consulta d'autodeterminació i fer front als nombrosos atacs que vindran de l'Estat espanyol per intentar impedir la independència.

Pròleg de Joan Ridao

El pròleg de Catalunya sentenciada ha estat escrit per l'exsecretari general d'ERC Joan Ridao, que va ser un dels ponents redactors de l'Estatut. Ridao reconeix que llavors va haver-hi “errors” per totes les parts, començant per la “trinxera catalana, on l'excés de càlcul partidista i la manca de cohesió va estar a l'ordre del dia”. També afirma que el temps per a la recerca d'un encaix Catalunya-Espanya ja ha passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.