Política

CiU i ERC blinden la consulta amb el fracàs de Camacho

Mas i Junqueras es refermen en el full de ruta del Parlament després del rebuig de Rajoy a les alternatives de Duran i la líder del PP

El govern erigeix la reivindicació de la popular en prova del consens català contra l'‘statu quo'

Mas repta el PP a convèncer els consellers que es concentrin el 12-O

“De via només hi ha una, que és la que va aprovar el Parlament.” Artur Mas es va refermar ahir en la consulta com a única sortida per a Catalunya en el primer ple ordinari del curs polític. Passat el debat de política general, l'hemicicle continua amarat de la discussió sobre la tercera via. Però l'immobilisme de La Moncloa s'ha convertit ja en l'argument principal de CiU i ERC per blindar els acords sobre la consulta, a banda de la vella tesi de la desconfiança cap a La Moncloa davant dels múltiples compromisos incomplerts. Un cop constatat el tancament de La Moncloa cap a les alternatives formulades per Josep Antoni Duran i Lleida i Alícia Sánchez-Camacho, el president i el líder dels republicans van tornar a exhibir un assentiment coordinat sobre el procés. Mas es va refermar en el calendari acordat a la cambra. Junqueras va guarnir una metàfora estacional partint de la “floració” de les terceres vies: “Una flor no fa estiu ni dues flors fan primavera; més encara si veiem com els que les havien de regar les deixen morir assecades.”

Mas, així, es va sotmetre a l'escrutini parlamentari proveït d'una insòlita ironia, nodrida pel fracàs de la reivindicació dels populars catalans d'un finançament singular però dins de la llei orgànica que el regula (LOFCA). “Es nota que quan volen convèncer a alguns no ho aconsegueixen del tot”, va etzibar a Camacho.

El govern també ha assumit el desaire del carrer Gènova a la presidenta catalana del PP com un exemple pedagògic. Demostra, al seu parer, que ni tan sols els de Camacho defensen l'statu quo. És a dir, no hi ha una segona via immobilista. Amb la tercera liquidada per l'enrocament de La Moncloa, Mas va insistir que l'únic full de ruta vigent és l'acordat al Parlament sobre la consulta. I això és: la convicció que el diàleg ha de donar fruits abans de finals d'any, i que també abans d'aleshores s'ha de pactar la data concreta dins del 2014, la pregunta i el marc legal per emparar-la i formalitzar la sol·licitud al Congrés. L'hemicicle hi ha de tenir un “paper principal” i Mas es reserva l'anunci del triple acord a què arribin els partits. CiU i ERC pretenen que el consens s'estengui al màxim. I així ho va reiterar el president de la Generalitat a la CUP. Quim Arrufat intentava furgar en les diferències entre CDC i Duran per la tercera via, davant de la hipòtesi que es pugui convertir en una tercera opció de resposta en la consulta.

El cert, però, és que entre els partits s'imposa la percepció que l'executiu s'aboca a les plebiscitàries per l'enrocament de Rajoy amb el referèndum. Mentrestant, el PSC i ICV-EUiA proven que el debat nacional no monopolitzi l'hemicicle. Pere Navarro i Joan Herrera van insistir en el que el socialista ha batejat com “la Catalunya real”. Però va ser Camacho qui va sacsejar la sessió retraient a Mas que els consellers del govern no assisteixin dissabte a la concentració espanyolista de la plaça de Catalunya. Va ser aleshores quan el president va reptar la popular a convèncer-los perquè hi siguin, bromejant amb les escasses dots de persuasió de Camacho a Madrid. L'una el va tornar a acusar de dividir els catalans. L'altre li va etzibar que si el 80% vol la consulta, qui els fractura és el PP.

El pressupost, el dia 29

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va anunciar ahir que presentarà el pressupost per l'any vinent el dia 29. “Aquest és l'objectiu i esperem que el puguem complir”, va avançar en resposta a una pregunta del PP. El titular d'Economia, no obstant això, va advertir que serà “difícil i complicat” ajustar el dèficit a l'objectiu de l'1% establert per Madrid. De fet, el govern ha decidit recórrer als tribunals contra el que considera un repartiment injust dels esforços d'austeritat. La Generalitat preveu incloure als comptes que negocia amb ERC els deutes impagats per Madrid. Segons Artur Mas, fins i tot el ministre Cristóbal Montoro els reconeix, tot i que ho fa “en privat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.