Política

Duran afirma que “alguna cosa es mou” a Madrid i insta l'Estat a presentar una proposta de tercera via

El portaveu de CiU al Congrés reitera la necessitat d'una solució a camí de l'estatus quo actual i la independència i afirma que és el govern espanyol qui l'ha de formular

Apel·la a la moderació a Catalunya per evitar que al final del procés només surtin reforçats ERC i Ciutadans

El portaveu de CiU al Congrés i líder d'Unió, Josep Antoni Duan i Lleida, ha defensat aquest dimarts que Mariano Rajoy “no ha de témer” la celebració d'una consulta i ha reiterat la seva aposta per una tercera via, un camí entre l'estatus quo actual i la independència, que a més ha considerat que està en mans de l'Estat. “És l'Estat qui ha de donar resposta” i qui “ha de formular” quina ha de ser aquesta tercera via, que després hauria de ser aprovada pel poble català en referèndum, ha afirmat. “Per evitar la consulta no hi ha cap altre possibilitat que una proposta de l'Estat, que mai pot ser un acord bilateral, sinó que ha de ser una proposta a referendar pels ciutadans de Catalunya”, ha insistit.

En una entrevista a la Cadena Ser, Duran ha reconegut que es va reunir amb Mariano Rajoy el 16 d'octubre passat, el mateix dia que en el ple del Congrés li va etzibar que si no actuava “hi haurà una declaració unilateral d'independència”. Per Duran, des d'aquest contacte, que ha assegurat que estava programat des de feia dies com una trobada puntual entre el cap d'Estat i de l'oposició, “alguna cosa es mou” a Madrid. Amb tot, ha reclamat un gest per part de l'executiu espanyol. “Hi ha una petita porta oberta a l'esperança” amb la represa del diàleg entre Catalunya i l'Estat (també entre Rajoy i Rubalcaba i Rubalcaba i Mas), tot i que després ha remarcat: “Però sense fer-nos gaires il·lusions”.

Duran ha defensat la importància de “la moderació” per “superar la realitat“ actual, considerant un “error” la resposta negativa que els ciutadans expressen en les diferents enquestes que s'han publicat últimament. De fet, ha assegurat que a Catalunya “s'estan aixecant cada cop més veus a l'entorn de la moderació”. Pel dirigent d'Unió, “si al final aquest procés només fa que reforçar ERC i Ciutadans serà una cosa greu”. Ha estat en aquest moment que Duran ha recordat que els 23 anys de Jordi Pujol com a president de la Generalitat la tercera via que ell defensa “va ser positiva” per a Catalunya. I ha defensat la seva voluntat a “no resignar-se” a que hi hagi només dos camins a la situació actual.

De fet, Duran ha recordat que el mandat del poble català a les urnes va ser clar, ja que una gran part dels partits incloïa el dret a decidir en els seus programes. També ha recordat que hi ha una gran majoria de forces polítiques, entre les quals el PSC, que defensa el dret a decidir al Parlament.

Pel líder d'Unió, l'important és “consensuar” una data i una pregunta a la consulta. Un acord en la pregunta que hauria de comptar almenys amb el vistiplau de CDC, Unió, ERC i ICV, segons ha dit.

Sobre la reunió que Mas va mantenir amb Rubalcaba dilluns passat al Palau e la Generalitat, Duran ha assegurat que n'estan “satisfets”, tot i que ha remarcat que hi ha uns “timemings” diferents entre la proposta de reforma constitucional que defensa Rubalcaba i els terminis fixats a Catalunya perquè a finals d'any quedi fixada la data i la pregunta de la consulta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia