Política

Junqueras confia que “bona part del PSC” es mantingui “fidel i lleial” al dret a decodir dels catalans

“Mà estesa” del líder d'ERC des de Brussel·les als “càrrecs, votants, regidors i alcaldes” socialistes perquè “estiguin sempre amb la majoria”

El president d'ERC, Oriol Junqueras, confia que almenys “bona part del PSC, dels seus càrrecs, votants, regidors i alcaldes” es mantinguin “fidels i lleials a la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya”. Junqueras ha tornat aquest dimecres al Parlament Europeu, des d'on ha volgut “estendre la mà” als socialistes perquè “estiguin sempre amb la majoria” dels catalans i no es despengin del procés sobiranista, per exemple negant-se a reclamar al Congrés la competència per poder convocar la consulta. L'exeurodiputat també ha assegurat que no té “cap temptació de forçar unes eleccions anticipades” i que Esquerra centra totes les seves forces en “ajudar el govern a culminar el procés democràtic”.

Junqueras participa aquest dimecres a Brussel·les en la conferència The right to decide: A democratic right, que organitza l'Aliança Lliure Europea. El líder d'Esquerra va ser eurodiputat del juliol del 2009 al desembre del 2011. Des de l'Eurocambra, Junqueras ha advertit la direcció del PSC que “la força i la constància de la societat catalana donarà o traurà la raó a les accions que facin els partits polítics”. “Òbviament nosaltres mantenim la nostra mà estesa a tothom, però el que és evident que no renunciarem en cap cas als objectius que volem assolir”, ha avisat a Pere Navarro.

El president dels republicans ha afirmat que ERC no té “cap temptació de forçar unes eleccions anticipades”. “Totes les nostres forces se centren en ajudar el govern a culminar el procés democràtic”, ha insistit davant del centenar de persones que ha aplegat al Parlament Europeu. Segons Junqueras, els catalans acabaran “trobant la via per culminar” el procés.

Tot i no descartar-la encara, Junqueras ha admès que “malauradament” tot apunta a que la candidatura unitària a les eleccions europees de l'any que ve no serà possible. “Nosaltres voldríem que hi fos ICV, la CUP i tothom, però ens sembla que malauradament ni Iniciativa ni Convergència no semblen gaire predisposats a anar plegats”, ha lamentat. El líder d'Esquerra, però, li ha tret importància i ha proposat, a canvi, acordar “alguns elements comuns en els programes electorals” amb la resta de formacions a favor del dret a decidir. “El que és important és l'acció conjunta a Europa i en aquesta legislatura tenim un exemple extraordinari, amb la feina que hem fet el Ramon Tremosa, el Raül Romeva i jo mateix”, ha demanat Junqueras. I és que “bona part de la visibilitat que tingui la societat catalana passarà també per les institucions europees”, ha recordat.

Si l'Estat es nega a autoritzar la consulta, Junqueras avisa que ERC es mantindrà “fidel a la causa de la democràcia, al dret dels ciutadans a votar, a la interpretació dels principis generals del dret i a la jurisprudència del Tribunal de la Haia que determina que la democràcia està per sobre dels marcs constitucionals”. En aquest sentit, Junqueras espera que “bona part del PSC, dels seus càrrecs, votants, regidors i alcaldes” també facin el mateix. El líder d'Esquerra s'ha mostrat convençut que “les competències”, com la de convocar referèndums, “les determina la ciutadania amb la seva voluntat democràtica”.

Junqueras ha assegurat que de la mateixa manera que “ningú no es planteja” la sortida d'Escòcia de la UE “ningú no dubta que Catalunya seguirà formant part de les institucions europees”. “Si hi ha cap dubte és perquè l'Estat insisteix que excercirà un suposat dret de vet, però nosaltres estem absolutament convençuts que la UE avantposar la defensa dels drets i principis democràtics als interessos particular i egoistes d'un estat concret”, ha insistit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia