Política

Quatre presidents glossen Macià en els 80 anys de la mort

Per Nadal de 1933 moria l'Avi

El Punt Avui ho recorda demà amb articles dels quatre últims presidents catalans

El dia de Nadal de 1933 va ser uns dels més tristos de la història recent de Catalunya. La mort, als 74 anys, del 122è president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià i Llussà, colpia una societat catalana que encara no feia dos anys havia recuperat parcialment les seves llibertats nacionals i que tenia mitificada la figura del veterà polític republicà, un activista independentista que dos anys abans havia proclamat la República Catalana i que va declarar haver viscut el dia més trist de la seva vida quan va haver de renunciar-hi per l'autonomia dins de la república espanyola.

Per commemorar els 80 anys de la mort del president Macià, conegut ja en el seu temps com l'Avi, mostra de l'enorme popularitat que va assolir, El Punt Avui publica demà articles dels quatre últims successors de Macià en la institució de la presidència de la Generalitat. El titular en exercici, Artur Mas, i els presidents estats José Montilla, Pasqual Maragall i Jordi Pujol.

Articles originals

Els articles dels presidents Mas, Montilla i Pujol han estat escrits expressament per commemorar aquesta efemèride, mentre que en el cas del president Maragall l'oficina del president ha seleccionat per a l'ocasió un text pronunciat l'any 2009 amb motiu de la commemoració dels 150 anys del naixement de Macià.

Els textos dels quatre presidents de la Generalitat que hi ha hagut des de la recuperació de la democràcia van precedits d'un reportatge del periodista Jaume Clotet, que situa la figura de l'Avi en el seu context històric.

LA FRASE

L'energia, la fe, la devoció amb què va viure la seva vida i el seu compromís amb Catalunya són encara avui un llum encès”
Artur Mas
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia