Política

Més d'un terç dels municipis col·laboraran amb la consulta

La majoria dels 350 ajuntaments que han respost a la carta d'Ortega expliciten la voluntat de ser en l'organització del referèndum

Tarragona i Lleida són les capitals que encara no han contestat

Més d'un terç dels ajuntaments catalans ja han confirmat al Departament de Governació de la Generalitat la disposició a col·laborar en l'organització de la consulta sobiranista del 9 de novembre. La vicepresidenta, Joana Ortega, va enviar fa unes setmanes als consistoris una carta en què els preguntava quina seria la seva implicació en la celebració de la consulta. A hores d'ara, 350 dels 947 municipis catalans han respost a la missiva i la gran majoria ho ha fet per mostrar la seva predisposició a implicar-se directament si finalment s'acaba celebrant el referèndum.

Segons les dades que ha facilitat Governació, 329 dels 350 consistoris ja han comunicat a la Generalitat que els faci servir per al que calgui. Entre aquests, hi ha la majoria de ciutats importants de Catalunya, com ara Girona i Barcelona, però encara en falten per respondre, entre aquestes Tarragona i Lleida, totes dues governades per alcaldes del PSC. Cal fer notar, però, que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ja ha dit que col·laborarà sempre que la consulta es faci dins de la legalitat. Però a banda de les capitals de demarcació, també n'hi ha de comarca, com ara Ripoll, Mataró, Igualada i Manresa, i poblacions com ara Sant Cugat del Vallès, Flix, Montmeló i Sant Vicenç dels Horts.

A banda dels que ja han mostrat la predisposició, n'hi ha una vintena que han contestat però han expressat dubtes com ara sobre el mètode o si cal que es prengui un acord de ple. Entre aquests, la majoria són municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, com ara Sant Adrià de Besòs i Sant Feliu de Llobregat. Segons el Departament de Governació, també hi ha hagut ajuntaments que han avisat que no pensen fer res en relació amb la consulta, tot i que no n'ha volgut donar els noms. Entre aquests, però, hi ha el de Pineda de Mar. L'alcalde, i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), el socialista Xavier Amor , va contestar la vicepresidenta dient que no
pot implicar-se en un procés que no és legal.

LA XIFRA

947
municipis
hi ha a Catalunya i 350 han respost a la missiva enviada per la Generalitat sobre la consulta sobiranista.

Coacció cap al món local, pel PP

La tramesa de la missiva als ajuntaments catalans va enfurismar el PP, que va demanar la compareixença al Parlament de Joana Ortega perquè donés explicacions sobre una carta amb la qual exerceix “coerció” als alcaldes perquè col·laborin amb l'organització de la consulta sobiranista. Finalment, es va acordar que Ortega compareixerà a la comissió d'Afers Institucionals. Segons la missiva, cal la “coresponsabilitat de totes les institucions” per fer una consulta en els termes legalment establerts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia