Política

CiU s'encén per les crítiques d'ERC a Duran i li exigeix “responsabilitat”

Mas avisa del perill que es trenquin els “consensos bàsics” que han de permetre tirar endavant la consulta

Corominas troba “prepotent” el to dels de Junqueras

  • Duran , segons el video d'ERC EL PUNT AVUI.
  • VÍDEO: El vídeo d'ERC

Era la gota que va fer vessar el got. CiU es va encendre ahir per la publicació d'un vídeo en què ERC s'agafa a la figura de Josep Antoni Duran i Lleida per posar en dubte l'aposta sobiranista de la formació. Duran no hi és citat directament, però hi apareix dibuixat mentre s'adverteix que en el procés hi haurà forces que “confondran amb l'ara sí i ara no”, en una referència inconfusible. Fa dies, però, que Oriol Junqueras usa el líder socialcristià per desgastar la federació. “No puc millorar la campanya que Navarro i Duran fan per ERC”, va deixar anar per primer cop en un acte a Badalona. La consigna, que ha anat repetint, és un símptoma de com el parèntesi electoral ha enverinat almenys temporalment la relació entre els socis parlamentaris, que pugnen per quedar com a primera força a les urnes diumenge vinent, i que arrossegaven ja el malestar pel fracàs de les negociacions per bastir una candidatura unitària per un no definitiu dels republicans.

En un míting a Tarragona amb més de 700 persones, Mas va advertir del perill que es “trenquin els consensos bàsics” forjats per a la consulta si no s'actua amb “responsabilitat”. En una clara referència a ERC, el president va avisar que els “errors” es paguen molt cars i va donar valor al to positiu de la seva campanya. El també líder de CiU va atribuir els atacs dels republicans al “neguit” que tenen els d'Oriol Junqueras quan veuen la “mobilització” que genera l'estratègia nacionalista. “A nosaltres no ens cal parlar malament dels altres”, va subratllar, tot demanant “dos dits de front”, perquè l'endemà de les europees la unitat política continuarà sent essencial per tirar endavant el procés.

Tanmateix, el candidat d'ERC, Josep-Maria Terricabras, va continuar replicant a CiU. Des de Mataró va qualificar de “mentida” que el procés es debiliti si la de Junqueras és la força més votada i va garantir que el vot republicà el blindarà millor que no pas un eurodiputat d'Unió o del PNB, que ocupa el segon lloc de la Coalició per Europa.

Lluís Corominas, codirector de la campanya de CiU, també es va mostrar “sorprès” pel “to prepotent” i per les “acusacions” que els han llançat els socis de governabilitat. La federació remarca que ha intentat minimitzar les crítiques cap a ERC per no perjudicar la unitat. De fet, a excepció del míting de diumenge, CiU ha evitat la confrontació verbal amb els republicans encara que siguin els seus principal rivals a les urnes. La federació, no obstant això, no hi veu reciprocitat i lamenta que ERC continuï fent prevaldre la tàctica per “arreplegar quatre vots”. “Amb aquest esperit, evidentment no hauria estat possible arribar on estem”, va defensar Corominas. Després d'un dinar amb periodistes, el codirector de la campanya va qüestionar els intents d'“assenyalar-se” o de “dividir”. Corominas va criticar, a més, que els republicans donin “lliçons” a CiU quan ells van ser artífexs dels dos governs tripartits i “segurament” van alentir el procés. Curiosament, Duran i Lleida, l'ase dels cops, només va coincidir amb Mas en el míting d'obertura de la campanya electoral i aquesta setmana no ha participat en els actes de la federació per raons de salut.

LA FRASE

Potser perquè veuen la nostra mobilització, el bon to, es posen neguitosos i es dediquen a burxar
Artur Mas
PRESIDENT DE CIU

Gestió individual dels ports

En un acte al port de Tarragona, el candidat de CiU a les europees, Ramon Tremosa, va proposar que l'estat català individualitzi la gestió dels ports i aeroports seguint la directiva europea, un procedir que els permetria competir entre si i fixar les tarifes. El cap de cartell nacionalista va alertar que els vots que el PP i el PSOE rebin a Catalunya poden servir per “frenar” la construcció del corredor mediterrani, tot i que ara el reivindiqui la ministra de Foment, Ana Pastor. D'altra banda, el conseller de Territori, Santi Vila, va carregar, a més, contra la campanya que estan fent els populars a Catalunya. Vila considera que els candidats del PP encarnen el “nacionalisme més ranci” i “tronat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia