Política

El pacte CiU-PSC escalfa el ple del Consell de la Selva

ERC i ICV-EUiA posen en dubte que els socialistes tinguin prioritats fins al 2015

Convergents i republicans, antics socis de govern, es fan retrets el dia que Martí Pujals s'estrena com a gerent

La presentació del nou equip de govern va escalfar el ple d'ahir del Consell Comarcal de la Selva. El moviment de peces amb l'entrada del PSC en el principal òrgan de gestió (en el lloc d'ERC) va tensar els ànims de la majoria dels grups polítics.

Els grups d'ERC i ICV-EUiA van obrir les hostilitats des del principi. Els seus portaveus, Jordi Orobitg i Joan Salmerón, respectivament, van criticar, entre altres coses, que el president del Consell, Salvador Balliu, hagi triat un gerent, Martí Pujals, afí a CiU –és militant de CDC.

Orobitg va lamentar que el PSC hagi decidit entrar en el govern fins al maig del 2015 després que al juliol ERC trenqués el pacte amb la federació nacionalista. “Jo no espero gaire de vostè”, va etzibar Orobitg, antic vicepresident, a Martí Noguer, el portaveu dels socialistes.

L'ambient de la sessió va ser de gran tensió, amb crítiques dels republicans i ecosocialistes i, més endavant, retrets mutus entre els antics socis de govern. Republicans i ecosocialistes van assegurar que l'estabilitat estava garantida amb un govern de CiU en minoria, i dubten que el PSC tingui clares les prioritats fins al 2015.

Martí Noguer va explicar que el PSC havia acceptat pactar amb CiU “pel bé de la comarca”. Noguer va assenyalar que farien el mateix paper que a l'oposició. “La nostra línia no canviarà. No hem previst cap acord en res (amb referència al cas Manga), i arribarem a acords amb CiU en els temes.”

Manga i Pujals

El ple d'ahir va ser el de l'estrena del nou gerent, Martí Pujals, que relleva Joan Burjachs, present a la sala i que va dimitir el 22 d'agost pel cas Manga. Salmerón va assenyalar que Burjachs havia patit “la manca de claredat de CiU”. Orobitg, partidari que Balliu hagués fet fora Burjachs, va assegurar que el seu grup sempre havia demanat que plegués, tant al mateix Burjachs com a la resta de grups.

Hi va haver retrets entre CiU i ERC. L'anterior vicepresident, Josep Antoni Frias, va censurar el paper dels consellers d'ERC els dies posteriors al 14 de febrer del 2013, quan agents de la Guàrdia Civil van inspeccionar la seu del Consell pel cas Manga, un afer que va fer dimitir l'expresident Robert Fauria, un dels vuit imputats per presumpte tràfic d'influències.

LA FRASE

[A Noguer] Jo no espero gaire de vostè. No feia mai d'oposició. Ens queda comptar els mesos que falten
Jordi Orobitg
portaveu d'ERC al Consell DE LA SELVA I EXVICEPRESIDENT

LA XIFRA

5
consellers
comarcals té ara el PSC, després de la renúncia de Joan Bernat fa dotze dies i de Ruth Rosique, ahir mateix.

LA DATA

22.07.14
és la data
en què ERC va trencar l'acord de govern del Consell amb CiU, que va pactar amb el PSC el 8 de setembre.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia