Política

El govern del PP garanteix que la consulta no es farà

L'executiu espanyol reitera que quan el TC suspengui la llei tot s'atura

El Consell d'Estat es troba avui per enllestir l'informe

Rajoy recorda que ja va avisar Mas que es ficava en un “embolic”

Una convicció política expressada amb la màxima contundència: la consulta no es farà. I una declaració jurídica anticipant el que haurà de dir el TC: no se celebrarà perquè és inconstitucional. El govern espanyol està convençut que la llei caurà de la seva banda i que Artur Mas s'haurà de plegar a l'evidència i aturar el 9-N. Dins l'estratègia de donar resposta immediata als moviments catalans, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría no va voler esperar al Consell de Ministres extraordinari de demà i ahir, en una compareixença a la Moncloa, va solemnitzar que l'Estat ja ha iniciat els tràmits per revertir el procés sobiranista.

Mariano Rajoy, que continuava de visita oficial a la Xina, va delegar en la seva mà dreta la resposta oficial a l'acte celebrat a la Generalitat, si bé poc abans que es materialitzés la firma de la llei i del decret, i durant una visita a la Gran Muralla, el mandatari espanyol recordava que el desembre passat –quan els partits catalans van decidir anunciar la data i les preguntes– ja va advertir Mas que si ho tirava endavant es ficaria en un “embolic” perquè ell no pensava cedir ni negociar.

En tots aquests mesos, l'executiu del PP no ha volgut oferir signes que relaxava la seva posició radicalment contrària a permetre la consulta, i la trobada del juliol passat entre Rajoy i Mas només va servir per demostrar l'abisme que separa un i altre govern. I ahir tocava emfasitzar-ho amb la màxima rotunditat. “Cap govern està per damunt de la voluntat sobirana del poble espanyol.” “Cap govern no pot cedir ni transigir sobre el que només poden decidir el conjunt dels espanyols”, subratllava Santamaría, reiterant que l'obligació de l'Estat és “vetllar” perquè aquesta sobirania no es vegi violentada, que és “és tant com vetllar per la pervivència de la democràcia”.

Amb el posat seriós, la vicepresidenta afegia que l'executiu espanyol ja ha demanat l'informe al Consell d'Estat, que es reunirà avui a la tarda per formalitzar la seva resposta. Una vegada arribi a la Moncloa, la intenció és convocar el gabinet ministerial a mig matí perquè el lliurament dels recursos al TC es produeixi com més aviat millor. Prèviament, però, està prevista la presa de possessió del nou ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Tot paralitzat

El Constitucional, per la seva banda, també es reunirà la setmana que ve amb caràcter urgent per tal d'admetre els recursos a tràmit i paralitzar la llei i el decret. En aquest sentit, la vicepresidenta recordava que un cop quedi en suspens, i en espera de dictar-se resolució, la Generalitat no pot seguir desplegant la consulta. No pot executar res més, sentenciava.

Després de la firma a palau, el PSOE i UPyD també van voler reafirmar el seu suport a l'ofensiva legal iniciada per l'executiu espanyol. El portaveu parlamentari socialista, Antonio Hernando, va referir-se només a la impugnació del decret –per no trepitjar l'ull de poll al PSC, que va avalar la llei de consultes– mentre que Rosa Díez es mostrava molt més expeditiva i animava Rajoy a aplicar la llei contra el 9-N amb totes les conseqüències.

LA DATA

29-9-14
El gabinet de Rajoy es reunirà en el Consell de Ministres per enviar al TC els recursos per impugnar la llei i la consulta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia