Política

Refundar-se 40 anys després

CDC arriba als 40 anys i mesura la reivindicació del llegat de Pujol

Es repensa sobre els eixos de la independència, la regeneració i l'estat del benestar

CDC compensa el pes presidencial reivindicant les bases

Quaranta anys de l'assemblea de Montserrat. El 17 de novembre del 1974, Jordi Pujol i el seu entorn fundaven un moviment ampli de confluència de sensibilitats polítiques, des dels confins de la dreta fins al socialisme marxista, sota l'ampli paraigua del catalanisme, amb Franco a les acaballes. El pal de paller. Quatre dècades després, Convergència Democràtica de Catalunya muta la sigla cap a la nova marca Convergents, aprofita el potencial polític d'Artur Mas, s'ancora en les bases municipalistes, i es debat entre la necessària refundació i una reivindicació mesurada del llegat de l'expresident de la Generalitat que defuig la personalització en el defraudador confés.

CDC, de fet, no celebrarà avui el quarantè aniversari amb cap acte solemne. El partit ha optat per vincular l'efemèride a activitats ordinàries, com el consell nacional de dissabte (on es va recordar l'assemblea fundacional) o la convocatòria d'una pròxima executiva a Montserrat, segons fonts del partit. També preparen un acte amb gent de 40 anys per reivindicar els valors d'aquella generació amb aires de canvi. La formació busca consolidar el postpujolisme a marxes forçades, sense renunciar al passat, però amb el propòsit que la desfeta de la figura de Pujol, el desgast del govern i de la gestió del procés sobiranista no perjudiquin el futur del partit. Amb l'èxit de participació del 9-N, CDC veu Mas especialment reforçat. El president de la Generalitat pronunciarà finalment el 25 de novembre a l'Auditori Fòrum de Barcelona la conferència Després del 9N: temps de decidir, temps de sumar, en què desgranarà el seu projecte després del procés participatiu que ha posat en qüestió el govern de Mariano Rajoy. CDC s'atansa a unes eleccions anticipades en què es pot jugar l'hegemonia com a primer partit del país davant de l'ascens d'ERC. Preveu assumir per primer cop un programa electoral nítidament independentista que posa en qüestió la federació amb el partit de Josep Antoni Duran i Lleida, però no amb les bases ni amb bona part de la direcció d'Unió. El congrés de refundació dels ara anomenats Convergents està previst per al 2015. La direcció es va comprometre a avançar-lo amb la sortida definitiva d'Oriol Pujol de la secretaria general per la imputació en el cas de les ITV, després d'uns llargs mesos de tricefàlia provisional amb Josep Rull, Lluís Corominas i Jordi Turull en el repartiment de les responsabilitats, seguida del nomenament d'un comitè de direcció capitanejat per Rull, amb un ascendent protagonisme de dirigents com l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i ara portaveu, Mercè Conesa. Coincidències determinants: Mas anunciava l'oficialització dels canvis hores abans que Pujol confessés en un comunicat que va mantenir diners de manera irregular a l'estranger durant 34 anys.

Els tres eixos

CDC gira full en el pujolisme amb el convenciment que ja ha complert els tres objectius fixats durant l'etapa autonomista, segons fonts del partit. Es tracta del projecte de reconstrucció nacional concretat en el desenvolupament de l'autogovern, la recuperació de la democràcia a cavall de la transició i la definició d'un model propi de l'estat del benestar. Els tres grans pilars en què l'actual direcció del partit planteja la refundació són la construcció d'un estat independent per a Catalunya, la regeneració democràtica i el repte de la sostenibilitat de l'estat del benestar en un context de reflexió d'àmbit europeu. CDC s'atansa a la culminació d' un viratge ideològic que es remunta al congrés del 2000 a Cornellà, en què Mas va rellevar Pere Esteve a la secretaria general. Pujol havia devorat políticament les aspiracions de comandament de la seva generació i la que va venir després, però s'obria pas una tercera fornada de dirigents al partit, que van anar introduint progressivament el sobiranisme fins a l'assumpció de l'estat propi en el full de ruta del partit en el darrer congrés del 2012 a Reus. Ara una quarta generació de dirigents s'obre pas mentre la formació concentra el seu potencial electoral en la figura d'Artur Mas.

Al carrer Còrsega, però, intenten compensar el que podria convertir-se en la candidatura del president amb un èmfasi en el potencial de les bases. Per això han rebatejat la formació, el logotip i el web amb el nom “Convergents”, amb la remarca de “gent”, per fer èmfasi en l'estructura humana del partit després de gairebé 30 anys del lideratge essencialment personalista de Jordi Pujol. El partit va reciclar la seva imatge en el consell nacional del 6 de setembre, el primer d'ençà de l'esclat del cas Pujol, en què es va ratificar el nou comitè de direcció.

CDC arriba als 40 anys amb el debat successori de Mas pendent. L'elecció de Rull com a coordinador general es prestava a una lectura en clau de relleu de futur, però el decantament per un dirigent provinent del vell sector renovador, desinhibidament independentista i que trenca amb les tradicionals famílies del partit, ha estat internament disputat amb l'aflorament d'altres noms provinents del govern de Mas i aparentment disposats a presentar batalla quan s'obri definitivament la veda presidencial.

Un altre escull és la modernització en els mecanismes d'elecció congressuals. Algunes veus han reclamat ja la celebració de primàries per a l'elecció del futur secretari general, una tria que consagrarà definitivament el successor de Mas.

LES FRASES

20.9.07
Mas
situa en una conferència el dret a decidir en la base de la refundació del catalanisme.

LES DATES

El país passa al davant de qualsevol persona, per rellevant i important que sigui
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT I DE CDC (29 DE JULIOL DEL 2014)
Volem ser un partit nou per a un nou país que volem independent i lliure
Josep Rull
COORDINADOR GENERAL DE CDC (6 DE SETEMBRE DEL 2014)
25.11.14
El president de la Generalitat
definirà el seu projecte polític post-9-N.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia