Política

Abe dissol el Parlament nipó per referendar el govern

El primer ministre del Japó busca un nou mandat per enfortir les polítiques econòmiques

Els analistes consideren que el partit liberal revalidarà la majoria, malgrat la impopularitat del líder

Abenomics. Rere aquest curiós terme s'amaguen les polítiques de Shinzo Abe, el primer ministre del Japó que es creia capaç de fer emergir el país nipó de l'estancament econòmic en què es troba immers des de fa bona part de les dues darreres dècades.

No se n'ha sortit i és per aquest motiu que ahir Abe va decidir dissoldre el Parlament i convocar eleccions anticipades pel 14 de desembre. “El propòsit de la dissolució és examinar quina opinió té el públic sobre les Abenomics. Veurem si les polítiques són correctes o no i si existeixen altres visions”, va afirmar, en una conferència televisada, el primer ministre, que no ha amagat la intenció de convertir les eleccions anticipades en un referèndum sobre les seves controvertides mesures econòmiques. Abe va accedir al càrrec el 26 de desembre del 2012, després d'un primera legislatura de curta durada entre el 2006 i el 2007, i amb un ambiciós pla econòmic entre mans basat en estímuls fiscals, la flexibilització monetària i les reformes estructurals. Els plans van permetre al PIB japonès notar una certa milloria de bon principi, però a la llarga l'economia del país va continuar amb el seu ritme a la baixa, fins al punt que va entrar oficialment en recessió entre els mesos de juliol i setembre.

Alhora, Abe va apujar els impostos l'abril passat amb l'objectiu d'eixugar el deute públic del país, el més alt d'entre les economies desenvolupades, però l'estratègia només va servir per atemorir els consumidors. El govern nipó tenia previst un nou increment de l'impost al consum, del 8% al 10%, per l'octubre del 2015, però dimecres passat Abe va decidir ajornar la mesura. “L'augment en tres punts de l'impost al consum va ser un cop dur al creixement econòmic”, va reconèixer aleshores el primer ministre japonès.

Tot i que Abe va intentar, malgrat tot, focalitzar l'atenció en el costat positiu de les seves polítiques econòmiques, els partits a l'oposició van descriure la intenció del primer ministre de cercar un nou mandat com a “innecessària”.

De fet, segons una enquesta publicada ahir pel diari Asahi Shimbun, només un 39% de la població dóna suport al primer ministre, president, alhora, del Partit Liberal Democràtic (PLD). Abe ha promès que dimitirà si els dos partits que formen la coalició de govern, el PLD i el Komeito, no són capaços de revalidar la majoria absoluta a la cambra de representants. En l'actualitat, els dos partits disposen de 326 dels 475 escons de la cambra baixa japonesa. Membres de les dues formacions s'han fixat com a objectiu obtenir almenys 266 escons, fet que els permetria revalidar la presidència de la cambra i de tots els comitès permanents.

Els analistes japonesos pronostiquen que el Partit Liberal Democràtic tornarà a guanyar les eleccions sense massa problemes, donada la feblesa de l'actual oposició. No en va, el principal partit a l'oposició, el Partit Democràtic del Japó, al govern entre el 2009 i finals de 2012, disposa tan sols de 56 representants a la cambra baixa. La campanya oficial per als comicis començarà el dimarts 2 de desembre, amb tots els escons de la cambra baixa en joc.

LES XIFRES

39
per cent
de la població de l'arxipèlag dóna suport al primer ministre del Japó, Shinzo Abe
295
escons
té el governant Partit Liberal Democràtic a la cambra baixa del Japó, d'un total de 475
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia