Política

Les cares catalanes de Podem

El partit liderat per Iglesias comença el procés per articular la seva estructura en l'àmbit municipal i autonòmic

La formació diu que està preparada per si hi ha avançament electoral a Catalunya el 2015, tot i que fins al febrer no se'n coneixerà el candidat

Un cop refermat el lideratge de Pablo Iglesias com a secretari general de la formació, Podem inicia ara un procés intern d'articulació del partit que l'ha de conduir a convertir-se en els propers mesos en una alternativa real en l'escenari polític de tot l'Estat espanyol, però també a Catalunya, on es dibuixa un 2015 intens en què podrien coincidir en molt pocs mesos de diferència els comicis municipals i unes hipotètiques eleccions plebiscitàries al Parlament entre partidaris de la independència i unionistes.

La primera parada d'aquest recorregut de musculació intern ja s'ha iniciat durant aquesta setmana. Els grups locals de la formació –o “cercles”, en terminologia del partit– han de triar en les properes setmanes quins dels seus membres passen a formar part de cadascuna de les executives locals. Aquest procés, que es preveu especialment llarg i no exempt de dificultats pel caràcter assembleari de la formació, ha de finalitzar com a molt tard el dia 2 de gener, segons s'estableix en el document organitzatiu intern del partit, “el marc que serveix de guia durant tot aquest procés per a totes les agrupacions locals arreu de l'Estat”, expliquen a aquest diari fonts de la formació.

Cada cercle de Catalunya –ara n'hi ha 95, repartits arreu del territori– haurà d'escollir el seu secretari general i el seu “consell ciutadà”, un òrgan semblant a les executives dels partits tradicionals, però que, en el cas de Podem, en un principi només farà de corretja de transmissió entre la direcció i cadascuna de les assemblees municipals de la formació, que continuaran tenint tot el poder decisori sobre aquells temes que no s'hagin decidit prèviament en l'àmbit estatal i, per tant, siguin competència de les agrupacions locals. Un dels temes reservats a les assemblees, per exemple, són els possibles suports externs o pactes amb altres partits o plataformes ciutadanes durant les eleccions municipals del mes de maig vinent. A l'Estat, entre altres mesures aprovades, el partit ja ha decidit que no concorrerà als comicis municipals amb el nom de Podem. I també s'ha pronunciat a favor del dret a decidir.

La segona fase s'iniciarà l'endemà del dia de Reis, el 7 gener. Aleshores sí, Podem ja se centrarà a construir el grup que ha de disputar les eleccions al Parlament de Catalunya, uns comicis que, segons els resultats de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), donarien a la formació liderada per Iglesias entre deu i onze diputats –superaria, doncs, en nombre de vots IC, C's i la CUP– i possibilitats reals de convertir-se en la quarta o la cinquena força de l'arc parlamentari català. Uns resultats que, en cas de confirmar-se, serien històrics per a una formació que fins fa unes setmanes no havia escollit ni el secretari general. I que encara podrien ser millors si finalment es confirma el rumor que un personatge de renom liderarà el partit a Catalunya.

“S'espera que la llista l'encapçali una figura mediàtica, però jo encara no en sé res”, diu Beatriz Rilova, membre de l'equip tècnic de Podem en l'àmbit estatal i portaveu del partit de Pablo Iglesias a Catalunya, que reconeix que la formació, almenys aquí, encara es troba a les beceroles i reprodueix bàsicament el que es decideix des de Madrid. “Encara no podem establir un discurs propi, perquè no tenim articulat el partit en l'àmbit autonòmic”, argumenta de manera rotunda. Segons el calendari previst per la mateixa formació, fins al 14 de febrer no es tancarà aquesta segona fase d'articulació “autonòmica”, un procediment que està obert a tots els membres de les assemblees catalanes. Ara bé, hi ha un gran asterisc en l'horitzó. Què passaria si el govern català convoqués eleccions anticipades el 2015? “Està tot previst”, assegura Rilova sense voler donar gaires més detalls. “L'assemblea ciutadana estatal i els òrgans que ja estiguin constituïts en el moment que es convoquin els comicis estaran a punt per si es produeix aquest escenari”, hi afegeix la portaveu.

Ara mateix, més de 25.000 catalans formen part de Podem. Barcelona –20.831 membres– i Tarragona –2.300– són les demarcacions on s'apleguen més seguidors del partit d'Iglesias. Una formació que, cada dia que passa, continua creixent a tot l'Estat espanyol.

95
cercles
o assemblees locals hi ha ara mateix a Catalunya, la gran majoria de les quals es concentren a la demarcació de Barcelona i, més concretament, als barris i districtes de la capital catalana.
25.915
persones
formen part avui dia de Podem a Catalunya, la gran majoria a la demarcació de Barcelona (20.831). A molta distància, la segueixen Tarragona (2.300), Girona (1.565) i Lleida (781).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia