Política

Podem no reconeix Mas per “parlar de sobirania”

Pablo Iglesias redobla els atacs a CiU i l'exclou d'un procés constituent, mentre matisa la crítica a la CUP

Els partits sobiranistes refusen el discurs de Podem i el PSC i ICV–EUiA li allarguen la mà

L'endemà de l'impacte del míting de Podem a Barcelona, el seu líder, Pablo Iglesias, encara va donar més titulars. En una entrevista a TV3, va redoblar els atacs a CiU i va dir que, “a diferència d'altres”, no reconeixia el president Mas com a “actor crucial per parlar de la sobirania”. Iglesias va afirmar que calia un “procés constituent a Catalunya i Espanya”, a través del qual Catalunya votaria “quina relació jurídica vol amb l'Estat” (sense més concreció). “No és possible aquest procés constituent amb CiU, un partit amb la seu embargada i el màxim representant històric del qual té comptes a Andorra”, va subratllar.

Malgrat la crítica feroç al diputat de la CUP David Fernàndez perquè el 9-N es va abraçar amb Mas, Iglesias va dir ahir de Fernàndez que era el polític català que més admirava i que després de l'acte s'havien enviat missatges “emotius i sentimentals”. Diumenge, al Twitter, ja li havia fet “una abraçada enorme” i l'havia qualificat d'“exemple i referent”.

Les reaccions en la política catalana van ser de tots colors. Unió va recordar ahir a Iglesias que CiU i Mas tenen la “legitimitat de les urnes, mentre que ERC li va respondre que Catalunya no podia esperar el procés constituent de l'Estat. ICV-EUiA va instar Podem a afegir-se a un gran pol d'esquerres perquè “en solitari, Podem no és alternativa a Mas”. El PSC es va mostrar disposat a dialogar amb Podem perquè tenen un adversari comú, que és la dreta. El PP el va acusar, directament, de “posar en perill la unitat d'Espanya” i d'aprofitar-se de les conseqüències de la crisi.

LA FRASE

Tenim clar qui són els adversaris. Guanyar la sobirania a Catalunya és enfrontar-se a CiU
Pablo Iglesias
secretari general de podem

“El mateix neguit de canvi”

El líder de Podem, Pablo Iglesias, es va reunir ahir a la tarda amb Ada Colau i altres portaveus de la plataforma Guanyem, amb qui, segons va dir, comparteix “el mateix neguit de canvi”. De fet, Iglesias va vaticinar que “el canvi polític” arribarà en les eleccions municipals de la primavera que ve, gràcies al triomf de Guanyem. Després de recalcar que el projecte de Guanyem Barcelona li genera “molta il·lusió i esperança”, Iglesias va afirmar que Podem respectarà l'autonomia de la plataforma a l'hora de configurar el seu projecte polític i afrontar els comicis. Podem va anunciar fa temps que no es presentaria com a tal a les municipals i que, en canvi, s'afegiria a plataformes com ara Guanyem i els donaria suport. “Hi ha una revolució democràtica en curs”, va assegurar Colau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.