Política

ERC presentarà 200 coalicions el 24-M, la gran majoria amb exsocialistes

Els republicans signaran acords globals de col·laboració amb Avancem i MES

L'objectiu és convertir-se en segona força i superar el PSC

ERC s'ha marcat com a repte que les municipals siguin la primera volta del 27-S, però també pretén demostrar que són la referència de l'esquerra al nostre país. És per aquest motiu que signarà col·laboracions amb la majoria dels sectors crítics del PSC que van marxar del partit de Miquel Iceta i que s'han convertit en formacions polítiques com per exemple Avancem o MES. L'objectiu és conjuminar independència i progrés social. Els republicans presentaran 200 coalicions, la immensa majoria amb exsocialistes, i l'estratègia serà diferent que la del 2011, quan van apostar per unions independentistes amb organitzacions com Reagrupament o Solidaritat.

Demà ja es rubricarà aquesta primera aliança i ERC i Avancem formalitzaran l'acord marc entre les dues forces per establir candidatures conjuntes en municipis com per exemple Flix, Lloret, Cambrils, Sant Adrià de Besòs, Sant Celoni i Montblanc. Els de Junqueras repetiran la mateixa operació amb MES, amb qui ja han arribat a enteses en ciutats com Tarragona, Figueres, Sant Cugat, Terrassa i Mollet del Vallès i amb l'associació Socialisme, Catalunya i Llibertat, liderada per Toni Comín. En aquest últim cas també hi ha candidatures tancades a Sabadell, Berga i l'Hospitalet de Llobregat.

ERC aspira a confeccionar 700 llistes, cent més que el 2011, i a convertir-se en la segona força més votada i amb més regidors davant del PSC. Els republicans esperen traslladar als municipis el vent que bufa a favor seu en l'àmbit nacional. “Volem que els ajuntaments contribueixin a la construcció del nou país”, recordava ahir la secretària general, Marta Rovira, que va fer gala del lema d'Esquerra per al 24-M, Nou país, noves ciutats.

El 2011 ERC va patir una greu ensulsiada a les municipals i es va quedar sense regidors en poblacions importants com Girona, Tarragona, Lleida, Sabadell, Terrassa, Mataró, l'Hospitalet i Badalona. Ara, per tant, els de Junqueras volen recuperar poder en ciutats de més de 50.000 habitants i precisament ahir van organitzar a Sabadell unes jornades dirigides especialment a aquest sector.

Els republicans encara no han plasmat cap acord de coalició en tres de les quatre capitals –Girona, Tarragona i Barcelona– i ahir el portaveu de MES, Jordi Martí, en una entrevista a Europa Press va advocar per bastir un pacte a la Ciutat Comtal entre la seva formació, Avancem i Esquerra.

LES XIFRES

1.377
regidors van obtenir els republicans en els últims comicis locals. Ara el repte és superar els 2.000.
700
llistes
vol confeccionar ERC per a les municipals, cent més que el 2011. De moment ja n'ha tancat unes 600.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.