Política

Rajoy “no descarta” fer eleccions generals el 27-S però diu que “la idea és fer-les a finals d'any”

Assegura que serà el pròxim candidat del PP a les generals i que no hi haurà canvis de la formació sigui quin sigui el resultat dels comicis municipals del 24 de maig

El president espanyol respon: “Què són les eleccions plebiscitàries? Les que no se celebraran a Catalunya”

El president espanyol, Mariano Rajoy, “no descarta” fer les eleccions generals el 27-S, coincidint amb la data anunciada pel president de la Generalitat, Artur Mas, per a les catalanes, però assegura que “la idea és fer-les a finals d'any”.“Tots els que em coneixen saben que entre els meus defectes innumerables no està fer les coses a curt termini”, ha sentenciat. En el transcurs d'un esmorzar informatiu a Madrid, Rajoy ha assegurat que serà el candidat a les pròximes eleccions generals sigui quin sigui el resultat del PP en els comicis municipals i autonòmics del pròxim 24 de maig.

“Sí. Vull ser el candidat i confiïn en mi, els anirà bé”, ha respost Rajoy als Esmorzars Informatius d'Europa Press després de ser preguntat pel seu futur personal i, en concret, si vol ser el cap de cartell del PP a les eleccions generals passi el que passi. Pel que fa a si un mal resultat el maig portarà canvis al PP, el cap de l'executiu espanyol ha contestat: “No tinc intenció de provocar cap canvi al partit, amb absoluta franquesa”.

Plebiscitàries i 27-S

Rajoy també ha respost una pregunta sobre què són les eleccions plebiscitàries: “ Les que no se celebraran a Catalunya””, ha sentenciat abans de reiterar que els pròxims comicis catalans són “autonòmics, com diu la Constitució” i demanar que es digui :”la veritat” als ciutadans.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions a un esmorzar informatiu a Madrid on ha assistit els ministres de Cultura, Justícia, Defensa, Ocupació, Economia i Sanitat, a més del president del Congrés, del Senat, i els presidents del PP a Madrid, València, les Illes Balears i l'Aragó.

El president espanyol ha fet un llarg silenci en sentir la pregunta de la premsa catalana sobre la data de les plebiscitàries, després de dies de debat sobre la coincidència dels comicis catalans amb els espanyols i un cop el seu executiu ha demanat al Congrés que habiliti l'agost i acceleri la tramitació de lleis.

En la seva resposta, no ha descartat la data del 27-S per “no tancar cap porta”, però ha apuntat que entre els seus defectes no hi ha fer coses a curt termini “i tampoc ho farà ara”.

Respecte als comicis catalans ha reiterat que segons el seu criteri les eleccions plebiscitàries “no existeixen”. De fet, ha provocat la rialla del mig miler d'assistents a la sala quan ha assegurat que les eleccions plebiscitàries són “les que no se celebraran a Catalunya”.

“Crec que és important que es digui a tothom la veritat. Les eleccions que se celebraran a Catalunya són autonòmiques, és el que diu la Constitució, i cadascú pot pensar el que vulgui, però les eleccions plebiscitàries no existeixen”, ha sentenciat.

En aquest marc, ha reiterat que el govern d'Espanya “està disposat a parlar amb tothom de tot el que redundi en la millora “ per als ciutadans, però hi ha una cosa de la que no parlarà, “que és de la unitat nacional, la sobirania, la igualtat dels espanyols i la llibertat i els drets fonamentals”.

Sobre la reforma de la Constitució ha insistit que “no s'hi oposa” però ha assegurat que primer cal saber “què es vol reformar” perquè sinó “al final podem acabar tenint un problema”. “Jo en aquest moment no veig que a Espanya hi hagi un consens suficient en matèria de reforma de la Constitució”, ha dit.

En clau de partit, Rajoy ha assegurat de manera taxativa que “no té intenció de provocar cap canvi a l'interior del PP”, malgrat quin sigui el resultat del 24-M, i ha afirmat també que ell “vol ser el candidat” del PP a les eleccions generals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.