Política

Milers de persones commemoren l'alliberament de Mauthausen

Uns 22.000 assistents s'han reunit en el que va ser un camp de concentració per homenatjar als 20.000 presoners

L'acte d'aquest any ha estat dedicat a recordar la pràctica nazi “d'extermini a través del treball”

L'antic camp de concentració nazi de Mauthausen ha acollit aquest diumenge una multitudinària cerimònia internacional amb 22.000 assistents per commemorar el 70è aniversari de la seva alliberació i homenatjar als 20.000 presoners, en la seva majoria polonesos i soviètics, dels quals només en van sobreviure la meitat. Un total de 50 supervivents, entre ells el barceloní Cristóbal Soriano, han acudit a l'homenatge, molts d'ells en cadira de rodes o atesos per acompanyants.

Sota el mateix portal de pedra que el 5 de maig de 1945 va rebre els tancs de l'exèrcit dels Estats Units sense l'àliga nazi que llavors coronava l'edifici, han desfilat cap al pati central del camp delegacions de desenes de països i agrupacions de víctimes. Al centre s'hi ha dipositat ofrenes florals davant un memorial de pedra, una de les quals ha estat col·locada per la comitiva espanyola, integrada pel ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, representants de la Amical de Mauthausen, joves d'instituts catalans i l'Associació Espanyola de Republicans a Àustria. Abans de l'acte, García Margallo han rendit tribut a la memòria dels deportats.

A Mauthausen, conegut com el “camp dels espanyols”, hi van morir al voltant de 5.000 espanyols republicans catalogats pels nazis com a apàtrides i enemics polítics del Tercer Reich.

“Per a nosaltres aquesta commemoració de Mauthausen no és només un acte de record, sinó també una declaració contra la intolerància, contra la dictadura, contra la xenofòbia i l'antisemitisme”, ha declarat el president del Comitè Austríac de Mauthausen, Will Mernyi.

“És un moment de solidaritat amb les víctimes d'ahir i d'avui, amb aquells que pateixen l'explotació actualment, amb persones que, al contrari d'aquells dies, no volen fugir d'Europa sinó que intenten arribar-hi i, milers d'ells, moren al Mediterrani”, ha destacat Mernyi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia