Política

Divorci de CiU a Madrid

Mas i Duran es reuneixen per solemnitzar la separació

CDC i UDC preveuen funcionar com a subgrups a partir de dimarts

Es dividiran els drets adquirits dels grups

Finalment, sí: Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida es van reunir ahir al Palau de la Generalitat per solemnitzar la separació de CiU. Era una trobada de comiat després que l'exsecretari general de la federació, Ramon Espadaler, hagi capitanejat les negociacions de la ruptura amb Mas i la direcció convergent. Segons fonts coneixedores de la reunió, es va fer a petició del mateix Duran, retirat de l'organigrama de la federació des de fa un any. La separació de CiU continua consumant-se i ara arriba a Madrid. Els dos socis, en plena desfederació, estan d'acord a buscar una fórmula per tenir un perfil propi al Congrés i al Senat que no impliqui la dissolució dels grups parlamentaris i la pèrdua dels drets adquirits. Com que no es poden constituir nous grups en aquests moments de la legislatura, trencar els actuals implicaria enviar els diputats i senadors al mixt. Preveuen actuar, a la pràctica, com dos subgrups, i dividir-se des del personal que hi tenen associat fins als temps de les intervencions. N'abordaran els detalls en els pròxims dies, segons fonts dels dos partits.

Dimarts a la tarda, quan se celebrin els plens de les dues cambres, ja preveuen actuar com dos blocs separats. Per CDC, la ruptura implicaria que Josep Antoni Duran i Lleida deixi de ser el president i portaveu del grup parlamentari, però podria continuar-ho sent del bloc socialcristià. El cap de files dels convergents al Congrés, Pere Macias, exerciria llavors com a portaveu del partit d'Artur Mas a la cambra baixa. De moment, Macias negociarà els termes de la separació amb UDC. Al Senat ho farà Josep Lluís Cleries. Unió encara no ha designat els seus negociadors.

Queden pocs plens abans que Mariano Rajoy convoqui les eleccions espanyoles: dos al juliol, tres als setembre i els que acabi concretant la diputació permanent en ple estiu. Però el front de Madrid és un espai privilegiat per escenificar el trencament. Un cop assumida la divisió de la federació per les discrepàncies amb el procés d'independència, els dos partits volen marcar perfil i reforçar les respectives marques amb vista al 27-S, uns comicis als quals el sector oficialista d'Unió defensa presentar-se en solitari. “Ho farem en termes endreçats, però que ningú no tingui cap mena de dubte: quedarà reflectit perfectament en el funcionament ordinari, en els discursos, en la tramitació de les iniciatives legislatives... que estem parlant de dos projectes polítics diferents”, va assenyalar Rull.

Exteriors i la mesa

CDC té 10 diputats a Madrid i UDC, 6. Al Senat, la diferència s'incrementa: hi ha10 senadors convergents i 3 de socialcristians. Si hi ha acord en el percentatge dels drets parlamentaris i recursos materials, i Duran deixa de ser el portaveu global, segons algunes fonts, CDC acceptaria que el líder socialcristià mantingués la presidència de la comissió d'Exteriors del Congrés. Al Congrés, de fet, hi ha precedents de partits units en un grup propi i funcionament separat. El més citat ahir era l'acord a què van arribar ERC, ICV i IU el 2008 per deixar el complex funcionament del grup mixt.

CDC va ser la primera a plantejar la divisió a Madrid. Ho va fer dijous el coordinador general del partit, Josep Rull, mentre certificava la mort de la federació nacionalista. Els diputats i senadors convergents van dinar ahir en un restaurant de Barcelona amb la cúpula de CDC (hi eren Rull, Lluís Corominas i Jordi Turull) per debatre les maneres de materialitzar la ruptura.

Incògnita al Parlament

La portaveu d'Unió, Montse Surroca, ja va indicar en una entrevista a La Xarxa que el funcionament “més lògic” del grup de CiU al Congrés seria que es partís en dos subgrups que funcionessin de manera autònoma i que el socialcristià estigués encapçalat per Duran. “Seria un error obrir una batalla campal”, alertava Surroca, tot recordant que, si Duran i Lleida és president de la comissió d'Afers Exteriors, el convergent Jordi Jané ocupa la vicepresidència quarta.

Els contactes entre les direccions de CDC i Unió es van multiplicar ahir al Parlament per tancar la composició de les diputacions. En la gestió del divorci de la federació en els múltiples fronts hi ha, també, la continuïtat del grup a la cambra catalana. Unió garanteix l'estabilitat del govern però en funció de com avancin les negociacions globals ningú no descarta que es pugui arribar a visualitzar també la separació, encara que només quedin dos plens al juliol. Al costat del president i portaveu de CiU al Parlament, el convergent Jordi Turull, hi ha la portaveu adjunta de CiU a la cambra, la socialcristiana Mercè Jou, que pertany al sector independentista que ara reclama la convocatòria d'un congrés extraordinari per decidir el futur del partit de Manuel Carrasco i Formiguera. Unió té 16 dels 50 diputats i 6 són sobiranistes.

LES FRASES

El que seria lògic és que hi hagués la possibilitat que els ciutadans visualitzessin que hi ha dos projectes diferents
Quedarà reflectit en el funcionament ordinari, en els discursos i en les iniciatives
Josep Rull
coordinador general de CDC
Seria un error obrir una batalla campal pels càrrecs [al Congrés dels Diputats]
Unió és un partit polític que ha aportat tant, que el més lògic seria que es presentés el 27-S
Montserrat Surroca
portaveu d'udc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.