Economia

La UE invertirà els fons disponibles en les pimes i a combatre l'atur juvenil

Brussel·les enviarà experts als estats on almenys el 30% dels joves no troben feina

Merkel farà “tot el que sigui possible” contra la desocupació espanyola

Retòrica i bones paraules, però poques mesures concretes per conciliar l'austeritat amb el creixement i la creació d'ocupació. Els Vint-i-set van acordar ahir destinar a les petites i mitjanes empreses i al combat contra l'atur juvenil els fons socials europeus que encara no s'han gastat: no es tracta de diners nous sinó d'uns 4.000 milions, en el cas d'Espanya, que encara no s'havien assignat a cap projecte. Brussel·les pretén que qualsevol europeu menor de 25 anys trigui com a màxim quatre mesos a trobar feina o almenys unes pràctiques en una empresa després d'haver acabat els estudis.

La Comissió Europea, a més, enviarà els seus experts a l'Estat espanyol per elaborar abans de l'abril un pla de xoc, en què participaran patronal i sindicats i l'executiu de Rajoy.

Set socis més, tots els que superen el 30% de desocupació juvenil, també rebran la visita de Brussel·les per “desenvolupar plans concrets” en les pròximes onze setmanes: els rescatats Grècia, Portugal i Irlanda i també Itàlia, Eslovàquia, Letònia i Lituània. “A Espanya, gairebé un de cada dos joves disposats a treballar és a l'atur, això és inacceptable i representa una crítica terrible a la nostra actuació”, va lamentar Barroso.

La idea és promoure els programes de beques i pràctiques a l'estranger, que ofereixen “oportunitats reals per als joves”. També facilitaran el reconeixement de títols i qualificacions professionals a l'estranger i milloraran la coordinació dels sistemes de pensions.

Els caps d'estat i de govern es van comprometre a reduir càrregues administratives i tràmits legals que han de suportar les pimes i a ajudar-les a finançar-se mitjançant el Banc Europeu d'Inversions i amb noves mesures que hauran de presentar al juny. També demanen que se supervisin els bancs perquè no tallin més l'aixeta del crèdit a les empreses amb l'excusa que s'han de recapitalitzar per complir els nous requisits. El total del fons social europeu per al període 2007-2013 que encara no s'ha gastat i que ara invertirà la UE s'eleva a 22.000 milions en el conjunt del club.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, es va mostrar “decidida” a fer “tot el que sigui possible per reduir l'atur juvenil, que registra taxes molt elevades en alguns estats, com Espanya”.

LES XIFRES

4
mesos
com a màxim haurien de trigar els joves europeus a trobar feina o pràctiques un cop acabats els estudis.
4.000
milions
del Fons Social Europeu tindrà Mariano Rajoy per facilitar l'accés dels joves al mercat laboral.

La República Txeca també es despenja

El govern txec es va sumar ahir al rebuig britànic al nou tractat de disciplina fiscal. Finalment seran vint-i-cinc els socis de la UE que l'1 de març signaran aquesta sacralització de la regla d'or de l'estabilitat pressupostària. Polònia també va resistir-s'hi, però va aconseguir un acord amb França que permetrà als socis de fora de la zona euro participar en algunes cimeres de la moneda única. No hi va haver acord per ampliar el nou fons de rescat permanent de l'euro, disponible a partir de l'1 de juliol, però només amb 500.000 milions d'euros de potència (em comptes del bilió promès inicialment). El govern alemany podria reconsiderar la seva negativa a posar-hi més diners en la propera cimera del març. La UE també va acordar demanar a Grècia que s'afanyi a pactar un quitament del seu deute amb la banca privada a final d'aquesta mateixa setmana. “Les negociacions van en bona direcció i és qüestió de dies”, va assegurar Sarkozy.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.