Economia

El govern assumeix les propostes per a la indústria

El conseller Puig afirma que el 70% de les mesures assenyalades pels agents socials ja estan previstes

Trullén reclama un acord estratègic de país

Sis mesos després que les entitats integrants del Pacte per a la Indústria aprovessin les seves propostes per augmentar la competitivitat d'un sector clau per a Catalunya, ahir els seus màxims representants van fer arribar al govern els 138 punts que componen les seves recomanacions. En una reunió celebrada al Palau de la Generalitat i liderada pel president Artur Mas, el govern va assumir el contingut íntegre del text com a “possible llavor” d'un gran acord nacional per a la indústria, segons va afirmar el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig.

El president del Pacte per a la Indústria, Joan Trullén, va valorar positivament “la receptivitat del govern” i la seva voluntat de seguiment del desenvolupament de les mesures. Trullén va indicar que els experts que han participat en la redacció del document tenen com a objectiu “avançar per la via del consens i la negociació la identificació de mesures específiques que permetin afrontar la sortida de la crisi sobre bases industrials sòlides”. En representació del conjunt d'entitats, el president del Pacte va agrair que el govern hagi adquirit el “compromís d'adoptar el gruix de les mesures”, dintre d'un procés d'un nou acord estratègic de país.

El conseller Puig va explicar que les propostes del Pacte i les polítiques industrials del govern coincideixen “en un 70% o un 80%”, tant pel que fa als clústers com a la formació professional, les infraestructures, el finançament i la innovació. En canvi, va lamentar que no pugui fer seves altres mesures per falta de competències en la matèria o per limitacions pressupostàries, però va admetre la possible introducció en les polítiques actuals de matisos i propostes interessants. Puig hi va afegir que la indústria és una prioritat de Catalunya, junt amb el turisme i la logística.

El Pacte per a la Indústria està integrat per les patronals Foment del Treball i Pimec; els sindicats CCOO i UGT; les universitats de Barcelona, Politècnica de Catalunya i Autònoma de Barcelona, i els col·legis d'Enginyers Industrials, d'Enginyers Tècnics i d'Economistes.

La resposta per sortir de la crisi

Els agents socials i econòmics tenen clara la recepta per superar la crisi que colpeja el Principat des de fa sis anys. “Només amb una indústria forta es pot construir una economia forta”, afirma el manifest conjunt de la trobada d'ahir, que engloba les 138 mesures aprovades a la reunió del juny passat. Les entitats participants sostenen que les polítiques industrials s'han de situar al centre de l'estratègia de revitalització de l'activitat i de recuperació de l'ocupació, i remarquen que moltes d'aquestes reformes no suposen una despesa pressupostària extra sinó una millor gestió dels recursos disponibles. En una negociació molt minuciosa i complexa, es va aconseguir que els diversos agents socials es posessin d'acord en mesures que van des del finançament i la formació fins a la política de clústers, la recerca i el desenvolupament d'infraestructures i projectes energètics. Un dels aspectes que més preocupa els empresaris és com millorar l'eficiència de l'administració per agilitar els tràmits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.