Economia

Mor l'hoteler lloretenc Climent Guitart als 62 anys

Era el responsable de la cadena que porta el seu nom, que té una desena d'establiments, set dels quals a Lloret de Mar

L'enterrament serà aquest migdia a l'església parroquial de Sant Romà

Climent Guitart, president de la cadena Guitart Hotels, va morir ahir a la matinada als 62 anys víctima d'una llarga malaltia. La companyia hotelera té una desena d'hotels, la majoria a Lloret de Mar. Era el president de la Mesa Empresarial del Turisme de Lloret i del Costa Brava Hotels de Luxe. L'enterrament se celebrarà avui, a les dotze del migdia, a l'església parroquial de Sant Romà de Lloret.

Llicenciat en ciències empresarials i amb un màster en direcció d'empreses per Esade, Guitart era doctor en economia i dret del turisme per la Universitat d'Ais-Marsella. Va ser fundador del Gabinet d'Investigació Turística de Barcelona. També havia estat director dels primers plans de màrqueting turístic de l'Estat espanyol, per encàrrec de la secretaria de Turisme.

Climent Guitart va néixer a Puigcerdà el 24 de maig del 1951. Els seus pares –ella de Puigcerdà i ell de Castellar de n'Hug– regentaven un petit negoci de restauració a la capital de la Cerdanya. El 1955, coincidint amb l'inici del boom del turisme, es van traslladar a Tossa de Mar, on van obrir un petit hotel. Dos anys després, van anar a Lloret de Mar, perquè hi van detectar més demanda.

Llarga trajectòria

Ja de ben jove, Guitart treballava als hotels de la família. La mort prematura del pare, tenia 59 anys, va fer que Climent Guitart hagués d'assumir la direcció del negoci amb només 31 anys. “Ha estat el meu gran mestre”, deia Guitart del seu pare.

La cadena Guitart Hotels, una de les més importants de la Costa Brava, té una gran implantació a Lloret de Mar. En aquesta ciutat, hi té set establiments. La nau capitana és el luxós Guitart Monterrey, de cinc estrelles, als jardins del qual hi ha el Gran Casino Costa Brava, que inclou el restaurant Freu. També té dos hotels a la Cerdanya i el desè, a la ciutat de Barcelona. Anteriorment havien tingut hotels en d'altres punts, fins i tot tres a Cuba als anys noranta. Aquesta experiència va permetre a Guitart conèixer Fidel Castro. “Un home que em va semblar molt culte, era una delícia parlar-hi, però també era extremament enraonador”, recordava l'hoteler.

També havia presidit les societats Poble Espanyol de Montjuïc SA, que gestiona el recinte del mateix nom, i Odisea 2000, que va resultar adjudicatària de l'explotació del centre lúdic i comercial Port Vell de Barcelona.

Els últims anys havia rebut alguns guardons del sector. El 2012 la Generalitat el va distingir amb la medalla del turisme “per la seva contribució al desenvolupament del turisme a Catalunya”. I el 2011 havia estat guardonat amb el premi Josep Pujol Aulí dels premis G!, en reconeixement de la seva trajectòria professional.

Climent Guitart era una persona arrelada a Lloret de Mar i al seu teixit empresarial, ja fos des de la junta del Gremi d'Hostaleria o des de la presidència del Cercle d'Economia de Lloret –un fòrum de debat–. Fa només uns quants mesos havia tingut un paper important en la creació de la Mesa Empresarial del Turisme de Lloret, de la qual era president.

L'última entrevista
Climent Guitart va oferir la seva darrera entrevista a aquest diari el 27 d'octubre de l'any passat
La gent que ve a Lloret de Mar és normal
El turisme és un dels sectors que més bé reparteixen la riquesa que generen, sense oblidar la gran aportació que fa amb impostos
En realitat tenim més mala imatge a Catalunya del que és Lloret que no pas a fora
La gent repeteix a Lloret de Mar i hi ha espais per a tothom. De vegades sembla que ens tirem pedres al nostre terrat
La Costa Brava té grans atractius de tot tipus, amb les millors platges, la millor restauració i uns bons preus, però no tenim el glamur de la Toscana i la Costa Blava
Hem de buscar inversions i projectes atractius per al territori que assegurin una millor competència i sostenibilitat per al futur de la Costa Brava

Al peu del canó fins al final

Jordi Gonzalo

El tracte i la capacitat de treball eren, probablement, les dues principals característiques de Climent Guitart. Tot i disposar d'un imperi hoteler a Lloret de Mar, era una persona propera i disposada sempre a atendre't amb la màxima gentilesa i cordialitat.

Tot i la seva bonhomia, no va renunciar en cap moment a plantar cara quan ho considerava convenient. Sempre, això sí, mantenint les formes. I la seva batalla era el sector turístic. I en concret, el turisme de Lloret de Mar. Així va néixer l'any passat la Mesa Empresarial del Turisme de Lloret, un fòrum que aglutina tot el sector i que es va crear com a lobby envers l'Ajuntament. La presentació de l'ens va provocar la irritació del govern municipal, però la sang no va arribar al riu. Al contrari. Molt en l'esperit Guitart, les relacions es van refer ràpidament i, ja en el primer acte de la mesa, es va produir la foto d'ell mateix amb l'alcalde signant un conveni entre l'ens i l'Ajuntament.

La seva malaltia no va ser mai un secret. I tampoc un impediment perquè continués treballant. De fet, va estar al peu del canó fins al darrer moment. No fa encara ni un mes va presidir la reunió del Costa Brava Hotels de Luxe a Platja d'Aro. I fins als darrers dies va estar despatxant les qüestions dels hotels, de les quals no es va desentendre en cap moment.

Amb la mort de Climent Guitart se'n va segurament el principal hoteler de Lloret de Mar i un dels més destacats del país.

Aquest estiu, la Costa Brava es tornarà a omplir de turistes, però els hotels de Lloret es veuran ara una mica més buits.

Climent Guitart i Pascual Nascut a Puigcerdà el 1951, era el president de la cadena Guitart Hotels, amb deu establiments hotelers arreu del país, set dels quals a Lloret de Mar. Era llicenciat en empresarials, màster en direcció d'empreses i doctor en economia i dret del turisme. Estava casat i tenia tres fills petits.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia