Economia

El tribunal ordena l'ingrés dels Núñez a la presó

L'Audiència de Barcelona rebutja la petició dels condemnats de suspendre de forma provisional l'execució de la pena

Els jutges es mostren convençuts que l'Estat no atorgarà “cap indult” en casos de corrupció

L'Audiència de Barcelona ha ordenat l'ingrés a la presó de l'expresident del FC Barcelona Josep Lluís Núñez i del seu fill Josep Lluís Núñez i Navarro, després de rebutjar la seva petició per suspendre de forma provisional l'execució de la condemna a dos anys i dos mesos de presó mentre es decideix la seva petició d'indult. En una interlocutòria notificada ahir, contra la qual es pot presentar recurs, la secció novena de l'Audiència desestima la petició dels Núñez, condemnats per un dels casos de corrupció més grans destapats a Catalunya, perquè considera que no s'evidencien motius d'“equitat o justícia” que puguin portar a l'indult i perquè està convençuda que l'Estat no atorgarà “cap indult” per casos de corrupció.

“Si en una primera aproximació la petició d'indult apareix envoltada de circumstàncies que donen contingut als criteris d'equitat, justícia i utilitat pública que han de fonamentar la concessió de tot indult, l'actitud haurà de ser favorable a la suspensió de l'execució de la condemna”, raona l'Audiència. El tribunal també és partidari de concedir provisionalment la suspensió de la condemna si és “previsible” la concessió de l'indult. Per contra, si no s'evidencien motius d'“equitat o justícia” que puguin portar a l'indult, com creu que passa amb els Núñez, la resposta judicial “ha de ser contrària a la suspensió”.

L'Audiència de Barcelona va condemnar el juliol del 2011 a sis anys de presó l'expresident blaugrana i constructor José Luis Núñez Clemente i el seu fill Josep Lluís Núñez Navarro per haver subornat inspectors d'Hisenda perquè fessin els ulls grossos en les revisions i per eludir així el pagament d'impostos dels beneficis obtinguts pel grup constructor que administren, el grup Núñez i Navarro.

No obstant això, el Tribunal Suprem va rebaixar el gener passat la condemna fins als dos anys i dos mesos de presó, al·legant les dilacions indegudes en la macrocausa judicial, i Núñez i el seu fill van demanar un indult i van reclamar que, mentrestant, se suspengués el seu ingrés a la presó. De la mateixa manera que la fiscalia i l'advocacia de l'Estat, la secció novena de l'Audiència de Barcelona ha rebutjat la petició dels Núñez de suspendre el seu ingrés a la presó, en una interlocutòria en què subratlla les “gravíssimes” conductes per les quals van ser condemnats.

“Tolerància zero”

L'Audiència al·lega que s'ha de tenir en compte el context en el qual els Núñez van cometre el delicte, en el marc del conegut com el cas Hisenda, “un dels casos de corrupció de més rellevància, sinó el més rellevant, coneguts en la història judicial de Catalunya”. A més, remarca que, tenint en compte l'actual posició del govern espanyol, de “tolerància zero” respecte als delictes referits a la corrupció, les expectatives de concessió de l'indult total o parcial per als Núñez “resulten francament encara menys favorables”.

En aquest sentit, l'Audiència recorda que l'anterior ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i alts càrrecs de l'Estat han explicitat que “en matèria de delictes relacionats amb la corrupció no s'atorgarà cap indult”, per la qual cosa aquest any no se n'ha concedit cap.

En la interlocutòria, la sala novena recorda que en la seva sentència inicial, del 2011, ja van demanar un “retret no només penal sinó fins i tot social” contra els condemnats, ja que van articular una “autèntica trama de corrupció, en què els constructors van subornar funcionaris d'Hisenda “a costa de la resta de ciutadans”. Els Núñez, segons recorda l'Audiència, “van acceptar un disseny financer contrari a les normes tributàries, del qual obtenien un estalvi fiscal indegut i molt suculent, que obligava a desenvolupar una sèrie d'operacions mercantils dissenyades per produir aquest estalvi”. Finalment, l'Audiència de Barcelona aprofita l'escrit per definir l'indult com “una inquietant antigalla”.

LES FRASES DE LA INTERLOCUTÒRIA

Les expectatives d'indult són poc favorables, atesa la tolerància zero de l'actual govern espanyol respecte a la corrupció
El cas Hisenda és un dels casos de corrupció de més rellevància, si no el més rellevant, coneguts en la història judicial de Catalunya

El rei del xamfrà barcelonès

El grup immobiliari Núñez i Navarro és un dels més destacats de Barcelona, amb una història de més de cinquanta anys. Amb un origen centrat en la promoció d'habitatges, l'empresa va diversificar-se amb el temps cap al negoci dels aparcaments, les oficines, els locals comercials i, finalment, hotels, naus industrials i centres comercials. Encara que el seu principal àmbit d'actuació és la ciutat de Barcelona, també ha fet operacions a Madrid, les Illes Balears, Reus i municipis de l'àrea metropolitana, com ara Sant Cugat del Vallès. Una de les grans virtuts del grup Núñez i Navarro és la seva pervivència en el temps. És a dir, la seva habilitat per superar les diverses crisis que han afectat el sector immobiliari al llarg de les últimes dècades. I tot això gràcies a una política de creixement moderat, que malgrat tot li va permetre situar les vendes en prop de cent milions d'euros en l'exercici passat. D'altra banda, la crisi no ha frenat les inversions de l'empresa, que ha continuat promovent habitatges, establiments, hotels i, fins i tot, un centre
comercial a Reus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia