Economia

Els grups acusen Montoro de frenar l'economia catalana

CiU, ERC, ICV i el PSC li demanen que retiri els comptes de l'Estat pel 2015, i denuncien que han volgut escenificar càstig i menysteniment

El ministre defensa unes xifres d'inversió “a l'alça”

Piròman, insensible, manipulador i fins i tot mentider. Els grups de l'oposició, i molt especialment els dirigents catalans, van carregar amb duresa contra Cristóbal Montoro, artífex del pressupost de l'Estat pel 2015, al qual van acusar d'utilitzar la llei per perjudicar les arques de la Generalitat i per visualitzar un càstig a través de la inversió pública. El ministre d'Hisenda va defensar en solitari els seus comptes davant les esmenes a la totalitat plantejades per gairebé totes les formacions del Congrés.

Els diferents portaveus catalans van expressar la seva decepció davant uns comptes “antisocials” i, sobretot, li van retreure la seva gasiveria i el fet que s'hagi volgut deixar constància de la “gran injustícia” que implica invertir a Catalunya un 9,5% del pressupost en infraestructures, menys de la meitat del PIB que representa aquest territori. Ho veuen com la prova que no es volen millorar les relacions.

Durant la sessió matinal, Montoro va dedicar més estona a criticar la gestió dels governs de José Luis Rodríguez Zapatero que a analitzar el que serà l'últim pressupost de la legislatura de Mariano Rajoy. En acabar el seu torn, l'oposició va voler posar en evidència que la recuperació de la qual presumeix Montoro no s'albira per enlloc, i van subratllar el caràcter electoralista d'uns comptes que són una “estafa” perquè no garanteixen una sortida digna de la crisi econòmica.

Per la part catalana, Alfred Bosch, d'ERC, descrivia la “sensació desagradable” que suposa que “et vagin escanyant mentre et diuen que ho estan fent de meravella”, i hi va afegir que això “arriba fins a un punt d'humiliació”. Per tot plegat, el republicà confiava que aquests siguin “els últims comptes de la dependència”.

Des d'ICV, Joan Coscubiela assenyalava que aquest és el pressupost “d'un piròman” que vol incendiar les relacions entre Catalunya i Espanya, tot recordant, a més, el menysteniment al corredor mediterrani i altres infraestructures cabdals. Més tard, durant la seva intervenció a l'hemicicle, va arribar a denunciar que són “malaltissament anticatalans”. També el dirigent del PSC Francesc Vallès destacava la “injustícia” que suposen per a Catalunya mentre proclamava Montoro com el ministre més “cínic i insensible” de la història.

En el torn de la tarda, els grups van exposar el perquè del seu rebuig a les xifres de Montoro. A banda de l'acarament amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, el ministre va haver d'escoltar els retrets del portaveu adjunt de CiU, Pere Macias, que li va recordar el “constant desdeny” de l'Estat com un dels elements “que més ha radicalitzat les posicions d'una majoria de catalans”. També clamava contra el dèficit fiscal i la discriminació financera. En aquesta línia emfasitzava que estava obligat a negociar un nou model aquest mateix any i no havia mogut ni un dit. “No és un capritx, és un mandat legal”. Montoro no només no va acceptar cap crítica, sinó que fins i tot desafiava la premsa i diferents organismes catalans a fer publiques les xifres “reals” d'inversió dels seus comptes, argumentant que, percentualment, són més elevades que en exercicis anteriors.

LA XIFRA

9,5
per cent
és la inversió en infraestructures que preveu l'executiu espanyol per l'exercici pressupostari del 2015.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia