cultura

Amb projecció global

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona fa balanç de la seva gestió i presenta les línies estratègiques de cara al futur

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona va presentar ahir la memòria anual d'activitats dutes a terme l'any passat, juntament amb el balanç global del pla estratègic 2008-2011 i el nou pla estratègic 2012-2015, que recull els projectes i les accions previstes per als propers quatre anys. Durant la presentació, si una cosa va quedar clara és que a banda de la feina ingent que s'ha fet des d'aquest departament, s'està aconseguint una visibilitat (més enllà de l'àmbit local) i una accessibilitat dignes de menció'esment.

És tant el prestigi que està adquirint aquest centre de gestió documental i patrimonial que fins i tot l'alcalde, Carles Puigdemont, no es va estar de felicitar-lo per la feina feta i de qualificar-la d'“excepcional”.

Durant l'acte de presentació es va parlar de passat i futur. Pel que fa al balanç del que s'ha fet, tant Joan Boadas, director del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions, com David Iglésias, tècnic responsable del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), van presentar un munt de dades del que s'ha fet al llarg de l'any passat. De les més rellevants, cal destacar l'increment de més d'un 18% pel que fa al nombre de consultes i d'aproximadament un 8% del nombre d'usuaris. L'increment més significatiu s'ha donat a l'Arxiu Administratiu, mentre que al CRD el nombre de consultes es manté estable.

Pel que fa a ingressos, durant l'any 2011 s'han produït 12 donacions, entre les quals cal remarcar l'ingrés del fons Cooperativa Papirus, format per documentació administrativa dels anys 1979-1994 d'aquesta entitat que va participar en la fundació d'El Punt Diari.

Pel que fa al CRDI, després dels treballs de descripció duts a terme l'any passat, actualment hi ha l'accés a 1.240 imatges referenciades al web (accessibles 112.000). Com bé es va remarcar, no hi ha gaire webs d'ajuntaments amb un conjunt d'informació visual d'aquestes característiques.

En aquest període, a banda de la simplificació i normalització dels tràmits que entren pel registre municipal, destaca que s'han incorporat al web del servei nous recursos i el fet que de la nova documentació consultable en línia s'hi poden trobar 299 volums dels llibres d'actes dels plens municipals des del 1601 fins al 1910.

Quant a publicacions, durant el 2011 l'Ajuntament ha publicat set llibres, n'ha coeditat cinc i ha col·laborat en l'edició de set títols més. D'entre aquests volums, destaca Francesc Riuró (1910-2008) i sobretot, per la seva particularitat, l'Atles d'història urbana de Girona, que recull el desenvolupament urbanístic de la ciutat des del segle VI abans de Crist fins al segle XVI.

Pla estratègic 2012-2015

El nou pla estratègic per al següent quadrienni no només persegueix el mateix objectiu de millora en la gestió del servei sinó que s'adequa també a les línies marcades pel pla de govern municipal, aprovat pel plenari el dia 26 de juliol de 2011, que inclou diversos eixos estratègics. Per ara, s'han marcat un total de 88 projectes a desenvolupar durant aquests anys.

En primer lloc, es vol posar a disposició pública la informació municipal, d'acord amb la legalitat i amb les normes de seguretat. En segon, fer del dret a la informació ciutadana un compromís.

També, conscients de la potencialitat d'internet i les xarxes socials, el SGDAP implantarà l'administració electrònica, i farà que el portal municipal sigui veritablement una seu electrònica, d'acord amb l'agenda de la Unió Europea. Amb això, sobretot s'intentarà simplificar els tràmits i fomentar la transparència i l'accés del ciutadà als tràmits administratius.

Finalment, en aquest instrument de planificació i gestió que permet estructurar i gestionar les diferents accions a desenvolupar i executar, el servei vol homogeneïtzar els documents habituals de tots els departaments, igualant-ne el disseny i l'estructura.

Presència internacional

Juntament amb l'increment de la visibilitat al web, un dels projectes principals del SGDAP i, sobretot, del CRDI, és de gaudir de més presència internacional. Entre altres, destaca la consolidació de la proposta de celebrar el 2014 la IX Conferència Europea d'Arxius, sobre la qual ja s'han portat a terme tasques prèvies de planificació i previsió de finançament. Això permetrà no només compartir recursos i experiències a nivell internacional sinó també d'augmentar la difusió de l'activitat que s'està donant a terme a Girona en aquest àmbit. També hi ha prevista la propera incorporació d'unes 50.000 imatges del CRDI al portal de l'European Photography, sens dubte, d'una gran rellevància internacional.

A tot això, s'hi ha de sumar la presència constant que té el SGDAP i els seus diferents departaments en organismes, tant nacionals com internacionals del món arxivístic. Com li agrada d'insistir sempre a Joan Boadas, “és bo actuar en local i pensar en global”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.