cultura

art

Juan Carlos García presenta ‘De rerum natura' a l'Espai Eat Art

El que va ser l'ànima de la companyia de dansa Lanònima Imperial assumeix ara la responsabilitat del creador introduint-se en l'àmbit de la fotografia

Un seguit de circumstàncies personals van dur Juan Carlos García, un referent en l'àmbit de la dansa, fundador, coreògraf, ballarí, escenògraf i il·luminador de la companyia barcelonina Lanònima Imperial, a la fotografia, amb la qual assegura que hi té un deute des de ben menut. García, amb una actitud absolutament autodidacta, s'ha anat apropant durant tota la seva carrera a la fotografia, però és ara que s'hi ha llançat de cap i una de les seves primeres exposicions, De rerum natura, la inaugurarà demà (20 h) a l'Espai Eat Art-Lluís Vilà de Banyoles, on romandrà fins al 6 d'octubre.

García ha fet una selecció de retrats en què, conceptualment, hi ha una evident influència d'Arcimboldo (Milan, 1527-1593), pintor manierista, autor de retrats al·legòrics realitzats amb elements naturals, vegetals, flors, plantes i animals. En aquest cas, García barreja el gust pel retrat, l'interès per la gastronomia i un seguit d'inquietuds de caire existencialista. El procés va ser el següent: l'artista convida a amics a reflexionar sobre el menjar, sobre quin és el paper que juga aquest en la formació de la personalitat, en allò que és l'home, per acabar acompanyant-lo a plaça per adquirir els aliments amb els quals el model se sent més identificat, i compondre un retrat. García ha triat, entre d'altres, un bon grapat de retrats del ballarí i coreògraf Jordi Cortés. La reflexió sobre el menjar, culminada per l'afirmació feta pel mateix García, “som el que mengem”, arriba a un punt metafòric de connexió amb l'autofàgia, que representa poderosament una de les imatges triades: Cortés devorant-se a ell mateix. “La nostra cuina és la llar en què cou a foc lent la narració familiar, el condiment vital, allò que ens nodreix i ens atorga un nom”, assegura García en un escrit.

Tot plegat remet també al títol de la mostra, que fa referència a la natura de les coses, una exposició a propòsit de la qual García escriu: “Sóc el cuiner de les coses que conformen el món del que sóc, de les màscares que habito, jo, el gran golafre.” De rerum natura inclou imatges d'aquesta sèrie de retrats, però també de la sèrie Los iniciados, que es poden observar al bloc fotogràfic de l'artista (miradalateral.com).

Paral·lelament, García presentarà, durant el mateix període de temps, una exposició complementària de retrats equins al bed & breakfast Ca la Flora, també a Banyoles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.