cultura

Literatura

Un festival de poesia per ser dita, cantada i passejada

Ara Poesia proposa fins al 23 d'octubre un programa que combina paraula i música

Els poetes Antoni Clapés, Sílvia Bel i Lluís Lucero hi arriben amb llibre nou

La dissetena edició del Festival de Poesia de Girona, que va arrencar dijous passat amb la presentació de la primera traducció al català de la portuguesa Eugénia de Vasconcellos (La casa de la compassió, Curbet Edicions, en versió de Mireia Vidal-Conte i Carles Duarte), es proposa convertir durant un mes la paraula poètica en una arma llancívola que pugui ser dita, cantada, dialogada, il·lustrada i passejada, sigui a plena llum del dia, com en la ruta literària pels carrers de la ciutat programada per al 29 de setembre al matí, sigui acollida per la intimitat nocturna, com en el recital que oferirà l'actor Ferran Frauca el dia 16 d'octubre a partir d'una selecció de poemes inspirats en la nit. Les presentacions també hi tindran cabuda, encara que no pas en el to convencional que s'estila en aquesta mena d'actes, eminentment discursius, sinó obrint-se al territori fraternal que la poesia comparteix amb la música i, en casos no pas sempre extrems, amb el silenci.

És el cas de Fília índia enfora, l'espectacle poètic i musical basat en la poesia de l'últim llibre del mateix títol de Sílvia Bel que avui mateix (21h) posaran damunt l'escenari de l'Auditori Viader de la Casa de Cultura, Clara Pey al piano i Sílvia Comes amb la veu i la guitarra. Contra la submissió a la disciplina casernària amb què diàriament fem cua al supermercat, a la benzinera o a les oficines d'ocupació, Sílvia Bel planteja en el seu poemari una alternativa fogosa, fora de fila, per cremar les pors en unes brases més dignes.

D'un altre registre, al llindar mateix de la paraula, és L'arquitectura de la llum, el nou llibre d'Antoni Clapés, publicat per la renovada Llibres del Segle i que presentaran el mateix autor, l'editor Roger Costa-Pau i el poeta Víctor Sunyol el dimecres 3 d'octubre, amb una lectura poètica a càrrec de l'actriu Meritxell Yanes sostinguda pel fagot d'Aniol Costa-Pau.

Música i poesia col·laboraran també al recital Tres poetes, en què Joan Josep Mayans, que ja ha arranjat versos de Desclot, Dickinson, Keats, Carner, Vinyoli o Espriu, posa veu, guitarra, piano i viola de roda, amb el suport d'Eva Curtó al violoncel, a uns quants textos escollits de Jacint Verdaguer, el poeta olotí Joan Teixidor en el seu centenari, i el nord-americà E.E. Cummings. Francesc Ten i Marc Vicens proposen, en canvi, per al 10 d'octubre, una lectura essencialment visual del cèlebre poema In memoriam, de Gabriel Ferrater, en una posada en escena de força en què el poema és dit (Ten) i al mateix temps pintat (Vicens).

També hi haurà complicitats amb la dramatúrgia en la lectura poètica del clàssic d'Edgar Lee Masters Antologia de Spoon River, traduït per primer cop al català per Jaume Bosquet i Miquel Àngel Llauger i publicat recentment també per Llibres del Segle. Una quinzena de lectors assumiran les veus d'aquesta col·lecció d'epitafis o murmuris de difunts, el dia 20 d'octubre, sota la direcció de Rosa Vilanova.

Finalment, una autora veterana, la ripollenca Susanna Rafart, i un altre de novell, el gironí Lluís Lucero, que a pesar de la intensa activitat que ha prodigat en revistes, antologies i plaquettes tot just acaba de publicar el seu primer poemari, La lenta digestió de les crisàlides, a Curbet Edicions, han acceptat participar en una sessió de poesia dialogada o lectura comentada a dues veus, el dimarts 23 d'octubre.

LA DATA

21.09.12
aquest divendres
es presenta l'espectacle ‘Fila índia enfora', basat en l'últim poemari de Sílvia Bel
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.