cultura

El Cant de la Sibil·la es representarà a Potries

L'església dels Sants Joans de Potries, que s'ha unit al grup d'esglésies de la comarca de la Safor que representaran aquest drama litúrgic

L'església dels Sants Joans de Potries, que s'ha unit al grup d'esglésies de la comarca de la Safor que representaran el drama litúrgic del Cant de la Sibil·la a la Missa del Gall del 24 de desembre, la Nit de Nadal, sent els interpretes els membres de la Coral Sant Blai de Potries dirigits per Juan Miguel Terrazas Samper.

El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic i cant gregorià de gran difusió a l'edat mitjana al sud d'Europa. Va ser prohibit després del Concili de Trento (1545-1563), tot i que s'ha pogut seguir representant en alguns pocs llocs, durant la missa de la Nit de Nadal.

En els últims temps, i després de segles sense representar-se, s'ha anat recuperant en moltes esglésies, com és en aquest cas la dels Sants Joans de Potries, que s'ha unit al grup d'esglésies de la comarca de la Safor que representaran este drama litúrgic a la Missa del Gall de la Nit de Nadal de 2012.

El tema de la lletra és una profecia sobre la fi del mon i inicialment es cantava en llatí, però des del segle XIII hi ha versions en català, per la qual cosa es tracta d'una de les primeres expressions poètiques en aquesta llengua.

Es suposa que el canta una sibil·la o pitonissa i, com és sabut, l'Antiguitat cristiana va admetre que Déu havia concedit un poc d'esperit profètic a algunes d'aquelles endevinadores paganes, per tal de predisposar els gentils, amb els seus oracles, a rebre la llum de la Bona Nova.

La Sibil·la i el Misteri d'Elx són els únics exponents de les representacions litúrgiques prèvies a la reforma tridentina que varen sobreviure a la prohibició, per la qual cosa, i entre altres raons, ambdues han estat declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.