cultura

Les dones artistes, més visibles

Només el 14,7% de les artistes professionals de l'Estat espanyol treballen amb galeries. En deu museus d'art contemporani espanyols, només un 10,4% de l'obra és de dones artistes. Un 70% dels llicenciats en Belles Arts són dones, però només un 30% de dones reben beques després. Aquestes només són algunes dades que justifiquen l'existència d'un festival dedicat específicament a les dones artistes.

El festival Mirades de Dones, organitzat per l'associació estatal Dones en les Arts Visuals, va tenir una primera edició l'any passat, però limitada a la Comunitat de Madrid. Enguany s'ha estès a 13 comunitats, entre elles Catalunya. Trenta-cinc espais, entre centres d'art, museus i galeries d'art, s'han afegit a l'esdeveniment, que convida els espais a organitzar activitats que tinguin com a protagonistes les dones artistes. La directora del festival, Elina Norandi, explica que “la millor estratègia que tenim per reivindicar la nostra feina i lluitar contra les estadístiques és ensenyar el que fem”.

El festival a Catalunya es va inaugurar ahir, però hi ha exposicions que ja estan en marxa. A la sala Artur Ramon exposen Anke Blaue, Leticia Feduchi, Alícia Marsans i Dominica Sánchez. Aquesta última artista també té una individual a la Fidel Balaguer, mentre que Valentina Amaro exposa a la N2. Al centre Piramidón exposa Stella Rahola, i Cristina Fontsaré, a la Nau Ivanow.

Fora de Barcelona, es pot veure una mostra de Julia Oriola al Museu de la Immigració de Sant Adrià, i la col·lectiva Geografia de la dona, al Palau Solterra de Torroella de Montgrí. Podeu consultar la programació completa al web festivalmiradasdemujeres.com.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.