Editorial

El risc d'explosió social

L'associació que aplega la majoria d'entitats catalanes relacionades amb l'acció social a Catalunya alerta que el país està en un risc d'“explosió social” si les administracions no actuen per activar les mesures necessàries per fer front a una situació d'atur elevadíssim que porta moltes famílies i col·lectius a acostar-se perillosament a situacions d'exclusió social, o a entrar-hi directament. L'economia submergida, la delinqüència i la marginalitat amenacen cada cop més catalans i catalanes i això és una evidència que es veu reforçada per l'informe presentat per les entitats que ho viuen més de prop.

En un context de retallades, és indubtable que creix la complexitat de la resposta, perquè sense diners per gastar les administracions públiques han de tenir clars els criteris amb què es prioritza el manteniment de l'estat del benestar. En aquest sentit, les administracions catalanes no haurien de desoir les conclusions de l'informe presentat des del sector de l'acció social, perquè és on hi ha els experts que treballen sobre el terreny i coneixen en profunditat la creixent situació de precarietat social.

També caldria demanar, però, un gest explícit de totes les entitats que reclamen més ajuts per posar en evidència quin és el problema real de la falta de recursos al nostre país. Tothom sap, i qui no ho sap és perquè no ho vol veure, que a la situació econòmica desastrosa a nivell general s'hi afegeix la impossibilitat de disposar de tots els actius que genera el país perquè, senzillament, l'Estat espanyol els espolia. Està bé que es faci una diagnosi, i la de l'ECAS és encertada, però cal comprometre's també a l'hora de defensar les solucions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.