Editorial

El futur dels consells comarcals

El govern de la Generalitat ja ha començat el procés per tal que abans de l'estiu es pugui tenir un primer esborrany de la norma que determinarà, segons el Departament de Governació, “qui fa què” en el món municipal català. Entre les propostes que s'han llançat figura la supressió d'alguns consells comarcals i la reestructuració de les funcions dels altres, una qüestió destinada a evitar duplicitats i racionalitzar la gestió i inversió de recursos en la maquinària burocràtica catalana.

Les intencions del govern podrien tenir, inicialment, el vistiplau dels principals interessats, que veuen necessària una reorganització, segons la consulta que ha fet aquest diari. És cert, tanmateix, que hi ha unanimitat en la convicció que els consells comarcals són una eina d'utilitat demostrada. Però també s'admet la possibilitat que alguns podrien ser suprimits per aprimar l'administració i evitar duplicitats, especialment en zones metropolitanes on ja hi ha altres estructures que podrien assumir les competències i els serveis.

No serà una reordenació senzilla i caldrà fer-la aplicant no pas únicament criteris de racionalització sinó, també, valoracions sobre la gestió del territori. En algunes zones de Catalunya, els consells comarcals fan un paper de prestador de serveis de proximitat que els pobles no poden assumir perquè són massa petits i que altres administracions no fan tan bé perquè tenen els centres de decisió massa lluny. Cal pensar també que aquesta reordenació està plantejada sense tocar el moll de l'os de la qüestió, les diputacions, entitats implantades per l'Estat la supressió de les quals sembla en via morta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.