Editorial

Algunes percepcions dels catalans

La percepció dels catalans sobre l'administració pública mostra, segons un sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió que avui analitza aquest diari, alguns aspectes a tenir en compte a l'hora d'enfocar l'acció de govern i la valoració de les polítiques públiques, a més de trencar alguns tòpics que es donen massa sovint per veritats inqüestionables. En l'enquesta del CEO crida l'atenció, d'entrada, la relativa bona valoració per part de la ciutadania que obtenen els funcionaris en general, un fet que desmunta el tòpic crític sobre aquest sector laboral en un país que, de totes maneres, té un dels índexs de funcionaris més baix de l'Estat. No és tan sorprenent que d'entre els servidors públics els més ben valorats siguin els bombers, els primers d'un rànquing en el qual els mestres i els mossos d'esquadra també figuren en lloc destacat. La desconfiança en general sobre l'administració pública sí que es podria considerar una dada previsible tot i que aquest desprestigi hauria de preocupar les autoritats.

Aquesta completíssima enquesta revela algunes altres dades gens menyspreables pel que fa a les polítiques públiques actuals, com el fet que la majoria d'enquestats es mostren favorables al copagament sanitari per preservar l'actual model. També és rellevant la posició majoritària d'incrementar el límit de velocitat fins als 130 quilòmetres per hora en alguns trams d'autopistes i autovies. Tot plegat són dades que ajuden a dibuixar un perfil de l'opinió pública catalana que no acaba d'encaixar ni amb l'opinió pública majoritària ni tampoc amb el retrat que les pròpies administracions i la ciutadania tenen sobre les percepcions dels catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.