Opinió

No rigueu pas

“Els bielorussos s'han empescat
una nova forma
de protesta: picar
de mans i riure”

De les revoltes als països àrabs al moviment dels indignats, estem assistint a noves formes de protesta que fan saltar els governs més dèspotes i totalitaris. La creativitat dels ciutadans, amb l'ajuda de les xarxes socials que fa inútil el control dels mitjans de comunicació tradicionals, fa perdre la paciència al governant més ben plantat i fa palès que tard o d'hora la llibertat troba escletxes que un cop obertes són impossibles de tancar.

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ho viu en carn pròpia i està desesperat. A Bielorússia, les manifestacions estan prohibides i qualsevol crítica al govern garanteix una visita de cortesia dels serveis secrets del règim. La gent, però, s'ha empescat una nova forma de protesta: picar de mans i riure. Cada aparició pública del president o d'algun alt càrrec és acompanyada per aplaudiments i riallades.

En una resposta kafkiana, Lukaixenko ha aprovat un decret que castiga amb presó aplaudir el president, les seves tropes o els serveis secrets. Més de 400 persones van ser detingudes per haver picat de mans durant el discurs del president en els actes del Dia de la Independència. Tanmateix, és difícil impedir que el riure s'escampi. S'organitzen trobades a les portes del palau presidencial per aplaudir i riure sorollosament, i de vegades els mateixos policies no poden contenir el riure, que, com sap tothom, s'encomana involuntàriament. Ningú no dubta a Minsk que el proper decret presidencial farà punibles els somriures i les riallades, però l'escletxa ja s'ha obert i no es tancarà fàcilment. Ha! ha! ha!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.