Opinió

Vuits i nous

Pla B

Pere Navarro, el líder del PSC, denuncia que el president Mas és art i part, i que fent veure que és neutral en realitat treballa a favor del sí en la consulta. Del sí a la independència, donant per fet que la pregunta es plantejarà en forma de dilema –sí o no–, extrem que caldrà veure. Diu també Navarro que Mas va més enllà, i que les comissions, subcomissions i grups de treball que ha creat pensen ja en l'endemà del sí i es dediquen a redactar com aquell qui diu la constitució per la qual Catalunya s'haurà de regir, un cop aconseguit l'estat propi.

Pere Navarro, igual que Mas, també pensa en la consulta i en el dia després. Amb la seva proposta federalista, el PSC, grup important, intenta forçar que la pregunta inclogui la seva iniciativa: “Vostè està a favor de la independència o d'una nova forma de relacionar-se amb l'Estat espanyol, que en direm federalisme?” El PSC busca la famosa centralitat, pretensió comuna a tots els partits, i calcula que si la inquisició es plantegés en aquests termes podria recollir els vots de tants que no veuen la independència clara o directament la rebutgen, entre els quals gent de CiU, i també del PP i de Ciutadans que s'agafarien a un clau roent abans de permetre el desmembrament.

Les enquestes no s'acaben de decidir, tot i que indiquen que l'independentisme podria guanyar. Ara: ¿guanyaria en nombre suficient? ¿I si quedés per sota? Pensem que abans hi haurà hagut una campanya que no serà un joc infantil i on faran sortir el santcristo gros de la por per espantar pusil·lànimes. En cas d'insuficiència afirmativa les produccions de les comissions de Mas quedarien en res i com que alguna cosa s'hauria de fer perquè l'encaix de Catalunya en l'actual Espanya constitucional hauria quedat de totes maneres en entredit pel fet mateix d'haver-se celebrat la consulta, podria sortir Pere Navarro amb el seu pla alternatiu, el pla B d'aquesta història.

El pacte a què han arribat el PSOE i el PSC, que és aquest pla B, ha estat ridiculitzat pels independentistes, tot i que, per insuficient que sigui, compromet el PSOE en coses que no havia dit mai, com els "crítics" del PSC també reconeixen. Jo no riuria tant. No hi ha consultes sense sorpreses i la nostra, que tant sí com no s'ha de fer, alterarà visions i lideratges, que és el que calcula Navarro.