Opinió

Ull de peix

Si ho és Andorra...

A fora d'Espanya deu estar-s'hi bé: cap dels que han marxat diu de tornar

En una famosa entrevista a Serra d'Or que va fer Baltasar Porcel a Joan Sardà, el tan reconegut economista que va ser líder en la Generalitat Republicana i, ai!, en l'Espanya franquista, l'escriptor pregunta: “Catalunya podria ser independent?”, i l'economista contesta: “Caram! Si ho és Andorra, com no podria ser-ho Catalunya?” Eren els anys setanta i els independentistes ens reuníem a les catacumbes. La resposta és d'una evidència molt més transparent que la dubtosa llei de transparència de què parlen ara.

A fora d'Espanya, però, ens diuen que hi ha cruixir de dents: ens espera la misèria i l'expulsió de totes les entitats internacionals. Però no hi ha més cera que la que crema: a la nostra costa, a nosaltres ens pertoquen els terratrèmols, a Madrid li pertoca el gas (té competències exclusives en energia), i a Florentino Pérez li pertoquen els beneficis. Això és dins d'Espanya.

Dins d'Espanya hi ha un senyor que es diu Wert que té per missió posar fi al català (i no és broma: el català està en seriós perill d'extinció); el seu deixeble, Bauzá, ha estat acollit amorosament pel Tribunal Constitucional, que diu que eliminar el català com a requisit per a la funció pública i minimitzar la llengua pròpia a les escoles és fetén, tan bo com un “café con leche” a la Plaza Mayor de Madrid. Un caramelet deliciós. Perquè “la” llengua, com Espanya, i com Déu Nostre Senyor, només és una.

Si parles d'independència et diuen que fas enfrontament i fractura social; si acorrales la llengua mil·lenària, aleshores ets una persona com cal; si defenses la llibertat, ets un totalitari que adoctrines nens i, encara, algun savi despistat et diu nazi; si permets festes i fastos feixistes, ets un patriota.

En comptes de seduir-nos, ens combaten; en comptes de diàleg, diuen que “España es el país más antiguo del mundo” (per cert: l'any 1000 ja existia Catalunya i Espanya, no). I el resultat: unes enquestes que vaticinen una aclaparadora majoria d'independentistes.

A fora d'Espanya deu estar-s'hi bé: cap dels que hi han marxat ha dit de tornar...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.