Opinió

La columna

La família i el Fòrum J. Alsina

El qüestionari del papa Francesc sobre la família, amb vista al proper sínode, ha tingut una molt bona acollida en el fòrum gironí Joan Alsina. El passat mes de gener, la reflexió se centrà en el capítol quart. En els mesos següents està previst l'estudi dels capítols cinquè, sisè i setè. Pel que fa al quart, les aportacions del Fòrum es poden seguir a través del web corresponent. Això no obstant, m'ha semblat oportú oferir-ne una síntesi en aquesta columna, per tal de mantenir al corrent el lector interessat en el tema.

El primer que crida l'atenció, en el conjunt de les aportacions fetes, és el realisme dels plantejaments i el canvi d'enfocament que s'ha produït en la problemàtica relativa al matrimoni i la família en cercles com aquest del Fòrum, on la ponderació sol presidir qualsevol de les activitats que es duen a terme. En efecte: el text final sol ser un mirall de les diverses opinions formulades, de tal manera que el text avança sempre sobre la base del consens. Un magnífic exemple a seguir en l'àmbit de la política i en les gestions de govern. Els fòrums existents (i concretament el gironí, el que conec millor) s'han guanyat a pols el respecte de l'opinió pública pel seu modus operandi i per la seva trajectòria, sempre en consonància amb l'esperit i la lletra del Vaticà II. Només cal veure el respecte amb què són tractades algunes qüestions considerades fins fa ben poc controvertides, com, per exemple, les relacions prematrimonials (ad experimentum), les parelles de fet, lliures, o els separats que es tornen a casar. No hi ha una pastoral institucional en aquest sentit, però sí que hi ha una actitud pastoral de comprensió i d'acollida per part d'un sector del clericat, afí al pensament del Fòrum i, en sentit més ampli, afí a l'esperit del Vaticà II, esperit dialogant i partidari de la medicina de la misericòrdia, més que no pas de la severitat. Tal com expressà el papa Joan en el sermó inaugural del concili: “Gaudet Mater Ecclesia.” Una Església que, amb la presència del papa Francesc, vol recuperar aquell goig que alguns, com els membres dels fòrums, no han perdut mai. I això és una bona notícia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]