Opinió

La columna

Fa cent anys

La del 1914 al 1918 va ser, diuen, la guerra en què la ciència va fer més eficaç
la voluntat de matar

Sí, fa cent anys que esclatava la Primera Guerra Mundial, que els nostres pares i avis anomenaven la Guerra Gran. Una guerra que naixia entre eufòries colonials i dosis de patriotisme enverinat. Una guerra que va fer encara més bèstia l'art fastigós de la guerra. La del 1914 al 1918 va ser, diuen, la guerra en què la ciència aconseguia un nou objectiu: el de fer més eficaç la voluntat de matar, de ferir, d'anihilar els enemics físics i els pobles (regions, països, pàtries) on havien viscut fins aleshores. Sempre recomano, sigui quina sigui l'excusa, la lectura de les obres de Joseph Roth, que traspuen molta fel, a l'entorn d'aquella guerra... que va acabar engendrant-ne una altra, que Roth, aleshores a París (i poc després d'un reportatge sobre els bombardejos a Barcelona), ja no va poder veure ni viure.

Posats a recomanar lectures, Los cuatro jinetes del apocalipsis, de Vicent Blasco Ibáñez, novel·la que et sacseja per dins. Com també les cròniques d'Agustí Calvet, Gaziel, que havia nascut, com la meva mare, a Sant Feliu de Guíxols.

Com que aquest 2014 acaba de morir el filòsof de la ciència i president de l'Ateneo de Madrid, Carlos París, recomano els seus llibres. Mai no he llegit textos tan ben travats per aclarir les connexions actuals entre investigació científica i la indústria d'armament, un dels motors, ai las!, de l'economia mundial.

El contrapunt, per a mi, baixllobregatí d'adopció, és que fa cent anys (i un grapat de dies) naixia a Barcelona la futura santfeliuenca Joana Raspall, bibliotecària, autora de diccionaris exemplars, com el de sinònims o el de locucions i frases fetes... i que amb el temps havia de convertir-se en una de les propostes més sòlides de la poesia catalana per a infants. Educada com era, va morir a Sant Feliu de Llobregat (capital eclesiàstica de la comarca) quan acabava de viure els seus primers cent anys. D'entre els millors homenatges a aquesta dona, ¿puc recomanar la ponència de Miquel Desclot al V Congrés de Literatura Infantil i Juvenil, promoguda per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia