Opinió

Keep calm

Primer de Maig

Els sindicats s'han de reinventar en favor de l'ocupació. Però, per damunt de tot, reinventar-se per l'ocupació juvenil

Avui, el Primer de Maig, es commemora el moviment obrer mundial. La data va ser decidida durant el Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional celebrat a París el 1889, al segle XIX. És una jornada de reconeixement als èxits aconseguits pel moviment obrer i se celebra en la majoria de països del món –també a Catalunya–. Es commemoren els fets ocorreguts en la ciutat de Chicago a conseqüència de les manifestacions obreres convocades l'1 de maig del 1886. Els obrers de l'època reivindicaven el dret a disposar de jornades laborals de vuit hores cada dia de la setmana. En aquella època encara ningú parlava de festes setmanals, caps de setmana, dies lliures, vacances ni de res. Volien disposar d'una distribució més humana i compatible amb les necessitats de les persones.

Convindria reflexionar i recordar les lluites que uns i altres han hagut de protagonitzar perquè avui puguem gaudir de drets que ens pertanyen. Des de sempre els sindicats han jugat un paper cabdal en la vida laboral d'aquest país fins al punt d'intentar donar cobertura a les vuits hores de treball, vuit hores de lleure i vuit hores de dormir... Vacances, dies lliures, etc... Un pla idíl·lic que, dissortadament, molta gent no pot portar a la pràctica. No tothom, perquè estant a l'atur, treballen vuit hores cada dia. Ni tothom té vuit hores de lleure. El mateix dia a dia porta hores de patiment de trànsit a les ciutats per anar a la feina i de maldecap per superar o per no haver pogut superar una feina.

Seria injust llançar per la borda la feina dels sindicats. Han hagut d'afrontar temes laborals en què hi han sortit guanyant les empreses i els treballadors. Qui no recorda la vaga general del 14 de desembre del 1988 que va posar en alerta un govern socialista en majoria que descuidava la vida laboral dels treballadors?

Els sindicats s'han de reinventar en favor de l'ocupació i contra els retalls socials. Però, per damunt de tot, reinventar-se per l'ocupació juvenil. Seria l'èxit sindical dels nostres temps tenint sempre present els seus èxits del segle dinou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia