Opinió

Vuits i nous

“Us volem a casa”

“A la manifestació en favor de la llibertat dels presos polítics

Una manifestació en favor de l’excarceració dels presos polítics i el retorn dels exiliats? Allà em tenen. Vaig fer el viatge a Barcelona amb tren. A Premià ja no podia acollir més passatgers, i faltava passar pel Masnou, Badalona... En dia feiner, aquesta gent estampida emetria protestes contra Renfe. Avui accepten totes les incomoditats amb bon humor. Els somriures de la revolució encara tenen recorregut, com es diu ara. Les manifestacions que aquesta revolució ha generat han estat un bon negoci per a l’empresa estatal ferroviària, sobretot en diumenges i festius, que són els dies més fluixos. S’acostuma a dir que no s’hi ha trencat mai cap paperera. Hauríem d’afegir que els que hi van amb tren satisfan el bitllet. El dia que s’hi uneixin els que se salten els controls la independència serà un fet i tindrem els presos a casa.

Vaig sospesar dues opcions: baixar a plaça de Catalunya i agafar el metro fins a Paral·lel o a Poble-sec, per veure la capçalera de la manifestació, o baixar a Sants i situar-me’n a la cua. Els polítics que porten la pancarta inicial els tinc molt vistos, i vaig baixar a Sants. Gent de totes les edats. Molts joves. Al tren no hi havia joves. Al metro, tampoc. Com es desplacen? Per via virtual i telemàtica? Els mòbils, tenen una aplicació viatgera? A la plaça d’Espanya, un grup de gent ha vingut des de Múrcia, on des de fa mesos mantenen una lluita contra el pas agressiu d’un tren. A principi d’octubre van ser colpejats per la policia. Va ser l’octubre de les càrregues policials.

Deploro l’absència dels socialistes catalans i de l’antic PSUC, avui més que mai. Avui no es tracta d’independència sinó de justícia i democràcia, de col·legues de professió empresonats i exiliats per la repressió. Conec representants d’aquell moviment integrat al PSC que es diu o s’havia dit “cristians pel socialisme”. Si no compleixen el precepte evangèlic de “visitar els presos” perquè Madrid cau lluny, no es podrien unir almenys a una manifestació que en reclama la llibertat a Barcelona? No en celebraran l’alliberament, si s’arriba a produir? Es veu que no es volen fotografiar amb segons qui, tenen por de ser confosos amb l’independentisme. Quan es manifesten amb el PP, Ciutadans o Societat Civil Catalana no exterioritzen tants escrúpols. No els agrada l’expressió presos polítics. Prefereixen polítics presos, però tampoc no en reclamen la llibertat ni els visiten. Lladres presos o presos lladres seria el mateix. Hi ha tants lladres polítics o polítics lladres a qui s’hauria de reclamar presó.... “Soraya, enana, balla la sardana”. És una animalada, però no els fa gràcia? No els fa gràcia res.

Impossible arribar a les Tres Xemenies, on es tanca l’acte. A Sants, i cap a casa. Us volem a casa.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia