Repte del català a les capitals de l'anglès i el castellà

L'Institut Ramon Llull ha programat un seguit d'actes sota l'aixopluc de la marca Sant Jordi al món, amb els quals intentarà divulgar una mica més la cultura catalana i expressar el seu dinamisme. No es tracta ja d'explicar l'existència d'una cultura pròpia diferenciada de la resta de l'Estat espanyol, sinó de transmetre que aquesta cultura és d'ús diari, que evoluciona cada dia i que es consumeix amb la mateixa naturalitat que es fa amb les creacions que procedeixen d'altres cultures.

Tot i que seran 22 les ciutats d'arreu del món que acolliran les activitats, el Llull té com a objectiu principal destacar la presència a Madrid i a Nova York, les dues capitals que representen dues de les llengües més parlades a tot el món i els dos idiomes bàsics amb els quals ha de conviure i competir el català. La proposta de l'IRL pot respondre a l'estratègia d'obrir-se camí en les que de ben segur són les llengües que més poden fer perillar el català. Per tant, com diu la vella dita, cal unir-se a l'enemic si no li pots fer front. Però aquesta unió no és, per sort, bel·ligerant. Es tracta de fer participar els altres de la nostra cultura i compartir allò que, si es treuen els prejudicis, de ben segur els pot interessar. En aquesta línia tenim l'espectacle a Madrid Poetas en Madrid. Lectures de poesía catalana, en què es buscarà la complicitat dels tocats per la poesia, vingui d'on vingui. A Nova York, l'actriu Jessica Lange farà una lectura dramatitzada de La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, i en un bon nombre de ciutats els escriptors catalans es presentaran amb el seu traductor. Una encertada campanya per afavorir la convivència i l'intercanvi, condicions indispensables perquè la cultura catalana tingui una presència destacable al món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.