Opinió

LA GALERIA

Beneïda frustració

Joan Riera i Gubau va voler fer del seu fracàs, no haver sabut parlar bé l'anglès, una virtut dels joves

Vivia en un habitatge humil i auster, que no era ni de la seva propietat, al centre de Santa Coloma de Farners. Prescindia de luxes i, tot i que era el propietari de la fàbrica de mitjons Yanqui, ningú podia imaginar que hagués acumulat una de les fortunes més importants del país, que va aconseguir fent les Amèriques. Joan Riera i Gubau era un personatge introvertit i curiós. Embolicava la panera de Nadal que entregava als seus treballadors amb paper de diari i es passejava per Santa Coloma amb un Seat 1430. Es va retirar del món empresarial el 1970 i, fins a la seva mort, el 1997, va passar totalment desapercebut. La seva darrera voluntat, especificada en el seu testament, va ser entregar tots els seus béns i diners a la Generalitat. Però no ho va posar fàcil. El govern va estar cinc anys per descobrir que el llegat superava els 42 milions de dòlars, la majoria en comptes bancaris a les illes Caiman i custodiats per un bufet d'advocats –diuen que les úniques coses en què no escatimava diners era en metges i advocats–. En el moment de la descoberta, el 2003, es comparava la seva herència amb la que Dalí va fer a l'Estat –en aquest cas, van ser 90 milions d'euros en forma d'obres pròpies, dibuixos i aquarel·les.

La peculiaritat de Riera es feia manifesta, fins i tot, en el seu testament. Va deixar ben clar que els diners únicament es podien invertir en l'ensenyament de l'anglès a joves sense recursos de Santa Coloma i la comarca de la Selva. Aquesta era la seva gran frustració: no haver sabut parlar amb fluïdesa la llengua anglesa. I del seu fracàs en va voler fer una virtut dels joves. Ara, onze anys després de la creació de la fundació que porta el seu nom, un miler de joves han estat becats amb estades d'estiu a Irlanda, el Regne Unit i els Estats Units, d'altres han pogut fer cursos en acadèmies de Santa Coloma, estudiar el batxillerat o la carrera universitària als Estats Units, s'han pogut formar professors i s'ha creat un centre adscrit a l'Escola Oficial d'Idiomes. En total, ja s'han invertit més de 4 milions d'euros del gran llegat que va deixar Riera, un home que en vida generava indiferència però que, un cop mort, serà recordat molt de temps. Parlant de temps, una altra de les voluntats que apareixen al testament és que el capellà de l'església de Sant Sebastià celebri una missa al mes en el seu record. Fins a l'eternitat, diu el testament. Amén.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia