Opinió

Tribuna

Greta Thunberg

“Els nens i els adolescents no poden comprendre la passivitat dels adults davant l’escalfament global

La Greta Thunberg és una adolescent sueca de 15 anys que, el dilluns 20 d’agost, en comptes de començar el curs escolar, va decidir fer vaga d’anar a l’escola i asseure’s davant del Parlament suec fins a les eleccions generals a Suècia. Com que a Suècia, a aquestes edats, l’assistència a l’escola és obligatòria, amb la seva acció, efectivament la Greta va trencar amb la legalitat vigent. I això per què? Doncs la Greta explicava que havia après a l’escola l’existència de l’escalfament global i de l’amenaça que representa per al futur del planeta. I que com més n’aprenia, més es preguntava: “Si aquest és un tema tan seriós, per què no estem parlant-ne i estudiant com resoldre’l constantment?” I la seva reacció davant de la passivitat que ella percebia a tot arreu va ser començar la seva vaga d’assistència a classe.

I així va asseure’s davant del Parlament, amb un rètol que deia “Vaga d’assistència a classe per l’escalfament global”, compartint amb els vianants la següent nota, on explicava els motius de la seva acció: “Els nens no fem el que ens dieu que hem de fer. Fem el que feu vosaltres. I atès que als grans us importa una merda el meu futur, a mi m’importarà el mateix. Em dic Greta i soc al novè any escolar. I rebutjo anar a l’escola com a denúncia de l’escalfament global fins a les eleccions generals sueques.”

Asseguda davant del Parlament, en comptes de la indiferència que ella s’esperava, va rebre el suport d’altres persones, grans i adolescents, que es varen sumar a la seva seguda, així com de les televisions nacionals de Suècia i Dinamarca i de sis diaris de gran tirada, tots els quals la varen entrevistar.

La moral d’aquesta història és que, davant de l’abdicació de la majoria dels adults del món a fer res contra l’escalfament global, són els nens i els adolescents, que són els que rebran el ple impacte d’aquest escalfament, els que, d’una banda, no poden comprendre la passivitat dels adults, i de l’altra, per aquesta mateixa passivitat, han d’acabar passant a l’acció, i fer el que ja han entès que els adults no faran per ells, per més que se n’omplin la boca. I és que la situació actual no té ni cap ni peus. Els mateixos adults que inverteixen una part enorme del seu temps i recursos a procurar, i preparar, un futur millor per a fills, nets i nebots, quan arriben a l’escalfament global, que està destinat a canviar de forma radical el món on viuran aquests mateixos fills, nets i nebots, llavors, o bé ignoren el tema completament, o decideixen no fer-hi absolutament res, malgrat que els canvis que venen molt probablement faran irrellevants tots els seus esforços presents i futurs de preparar un millor futur per als seus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia