Opinió

De set en set

Victòria a les Balears

La tan esperada aprovació dels pressupostos aquesta setmana a Catalunya ha tapat una altra bona notícia: a les Balears s’ha aconseguit que el català segueixi sent un requisit per a metges i infermers. Ens hem de treure el barret davant la societat civil balear, que va sortir en massa contra el nou procés de selecció del sistema de salut de les Illes Balears que pretenia retirar el coneixement de la llengua catalana com a requisit per poder exercir a les Illes i deixar-lo com un simple mèrit.

Les entitats van respondre amb contundència a les intencions dels socialistes balears, fins i tot anunciant demandes judicials i presentant un recurs de reposició perquè el govern rectifiqués. La bona feina de l’Obra Cultural Balear, la Universitat de les Illes Balears, sindicats i col·lectius de metges ha obligat la presidenta Francina Armengol a fer marxa enrere i a mantenir el requisit de conèixer el català.

És una victòria per molts motius: es reforça l’ús social del català i es reforça la qualitat del sistema de salut pública (és obvi que si els metges i infermeres entenen la llengua dels pacients els podran atendre millor). A més, el debat ha fet aflorar les xifres que demostren que no era cert que es quedessin places d’especialitat mèdiques per cobrir per culpa del requisit de la llengua, una llegenda urbana que s’arrossegava des de l’època del PP de Bauzá. I una altra victòria: els socialistes balears han entès que els drets lingüístics s’han de protegir i que intentar trepitjar-los o presentar-los com un conflicte té un cost molt alt. Idò, que n’aprenguin!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia