Opinió

15 són 15

2023: Any Rector de Vallfogona

Enguany, fa 400 anys de la mort de Francesc Vicent Garcia i Ferrandis (1579-1623) conegut com el Rector de Vallfogona. Un personatge que, junt amb el seu escolà, recordo, com possiblement vostès, de la infantesa per historietes i ingenuïtats i de qui vaig saber la vàlua literària com a gran poeta del barroc a la universitat. Es tracta, per tant, d’una celebració vinculada a la literatura i a qui, a hores d’ara, es considera el principal model poètic en català durant quasi tres segles.

Aquest tipus de commemoracions tenen, a casa nostra, una trajectòria dilatada en el temps. En uns casos, s’han circumscrit al món acadèmic amb conferències, publicacions, reedicions, simposis, etc., i en altres, hi ha hagut la voluntat de sumar-hi tots els àmbits de la societat. Aquesta darrera és la fórmula més actual i de què n’és exemple l’Any Rector de Vallfogona perquè la societat vallfogonina, conjuntament amb l’acadèmia i comptant amb l’empara de l’administració, ha endegat tot d’actes, tant al municipi de la Conca de Barberà com en altres indrets, que els convido a anar descobrint a la xarxa.

Alhora, m’agrada fer notar que el Rector de Vallfogona ja ha motivat, en temps passats i de manera continuada, iniciatives que constaten el reconeixement que la seva figura i obra sempre ha tingut. I és que, per posar un exemple, el 1879 es van celebrar actes diversos en memòria seva i, curiosament, l’arquitecte Antoni Gaudí va idear uns prototipus de carrosses al·legòriques (quatre carruatges guarnits, tres dels quals representaven la sega, la verema i la recol·lecció d’olives) que havien de participar en una cavalcada pels carrers de Vallfogona. Aquest disseny, que vam poder admirar el 2022 en l’exposició “(Re)conèixer Gaudí. Foc i Cendres” al MNAC, és una delícia que, per sorprenent, demostra la diversitat de voluntats que la figura del Rector ha conciliat de sempre. Siguem-ne, doncs, continuadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia