Opinió

De reüll

Querelles

Una dotzena de famílies de presos republicans han interposat una querella en un jutjat de Navarra per treball esclau durant el franquisme. Entre els anys 1939 i 1942 els seus familiars van treballar forçosament en la construcció d’una carretera. Aquesta estampa es va repetir per tot l’Estat durant la dictadura. A Mallorca, la gent dels pobles anaven a veure els republicans que treballaven en la construcció de les carreteres i camins. Volien veure si tenien banyes i cua tal com els descrivia la informació oficial que sortia dels mitjans del règim.

La querella acusa la dictadura de promoure el treball esclau entre els republicans, però ells no eren els únics que rebien. Els seus fills quedaven a les últimes files de la classe, ben lluny de les estufes durant els mesos d’hivern i els feien fora de l’església... Sovint creixien lluny dels seus pares, empresonats i utilitzats com a mà d’obra gratuïta en benefici dels vencedors. Aquestes històries van marcar caràcters discrets. Els familiars dels republicans van entendre que el millor per sobreviure era passar desapercebuts. Sobretot, quan eren dones. Les dones i filles dels republicans van aprendre a ser invisibles durant dècades. La querella és per restituir la justícia per la llibertat de pensament. No n’hi haurà enlloc més?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia