Opinió

Tal dia com avui del 1979

JOSEP MARIA ESPINÀS

Contaminació

He llegit les normes que el govern civil ha aplicat amb motiu de la contaminació que –quan escric aquestes ratlles– pateix Barcelona. I m’ha envaït una estupefacció total.

“Les instal·lacions de calefacció i les indústries de la zona de Barcelona hauran d’utilitzar combustibles nets o fonts d’energia de menor poder contaminador…” No haurien de fer-ho sempre?

“Els cremadors de les instal·lacions de calefacció i a les indústries hauran d’ésser models homologats i qui els utilitzin caldrà que en vetllin el correcte manteniment i funcionament d’acord amb les instruccions del fabricant”… No havien de fer-ho sempre?

“EI governador civil s’ha adreçat a les seixanta empreses potencialment contaminadores de la zona de Barcelona, recordant l’obligació de complir l’article 39.2 del decret 833-75 que fa referència a les eventuals emissions anòmales i contaminadores. S’anuncien les inspeccions i sancions corresponents en cas d’incompliment….” Si se sap que hi ha seixanta empreses potencialment contaminadores, és ara que s’han d’anunciar inspeccions?

“Especial vigilància, i si convé denúncia, dels vehicles diesel que facin una quantitat excessiva de fum negre…” Aquesta vigilància i denúncia, com la inspecció de les empreses que dèiem, no ha “entrat en vigor” fins a avui?

“Intensificació del control per part de la guàrdia urbana, dels cremadors d’escombraries, residus, etc., en solars i obres...” El control, doncs, era insuficient? “La guàrdia civil de trànsit farà saber l’existència d’abocadors encesos pròxims a les vies de comunicació...” No ho feia, fins ara?

Llegint, doncs, aquestes normes hom es queda perplex. Se’ns presenten com a normes “especials” aquelles disposicions d’administració que haurien d’ésser normals. I si ara s’amenaça els infractors que durant tots aquests dies, mesos i anys no han corregit –no han estat obligats a corregir– la seva actitud, no ens ha d’estranyar que la contaminació hagi arribat on ha arribat. Ens estranyaria, en canvi, la contaminació si es publiqués una llista amb una colla d’indústries clausurades aquest any, perquè utilitzaven combustibles bruts, empreses que feien funcionar cremadors no homologats o de funcionament defectuós, autobusos i camions retirats de la circulació per l’emissió de fums tòxics, abocadors encesos que han estat denunciats i extingits, etc.

I encara entenc menys que es digui que les normes que ara volen aplicar-se, i que constitueixin una excepcionalitat, seran suprimides immediatament quan l’informe meteorològic i la situació ambiental ho aconsellin.

Fins que hi tornem, doncs? Jo esperava saber que es posaria en marxa un pla encara més rigorós per tal d’eliminar la contaminació “normal”, com van fer a Londres. Haurem d’admetre que estem contaminats d’imprevisió o d’impotència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia