Editorial

Cal insistir en la lluita antitabac

A Catalunya encara hi ha 1,6 milions de persones que fumen habitualment. Durant dècades hi va haver una extensa campanya publicitària i audiovisual que associava el fet de fumar amb la llibertat i amb els valors positius, com ara la independència i la integritat. Però, alhora, els informes sanitaris i els fets demostraven que el tabac és un producte molt perjudicial per a la salut. Si el tabac desaparegués, afirmen els especialistes, els casos de càncer disminuirien un 30% en uns anys. De moment, deixar el tabac ha fet baixar el risc de tenir un infart i els ingressos per asma.

La promulgació de la llei que prohibeix el consum de tabac en llocs públics i el seu entorn –tot i que va tenir la notable i irresponsable resistència d'alguns polítics populars– ha aconseguit fer caure la xifra de fumadors a tot l'Estat. A Catalunya, des de l'any 2006, aquesta reducció ha estat de 200.000 fumadors menys. Els beneficis globals són incalculables. Les persones que han deixat de fumar guanyen en salut i fan disminuir el pressupost de sanitat.

En vista dels bons resultats de les mesures oficials contra el tabaquisme, cal incentivar que n'hi hagi de suplementàries. Per exemple, fent que les cigarretes tinguin un envasament neutre, tal com demanen les autoritats sanitàries des de fa temps. I, també, augmentant els recursos per ajudar les persones que volen abandonar el tabac. S'addueix sovint que aquestes lleis i normes contra el tabaquisme són un atac contra la llibertat personal. És un argument fals, perquè els fumadors no són lliures, sinó que esdevenen, a sobre voluntàriament, esclaus d'una substància amb una capacitat addictiva superior a la de l'heroïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia