Política

Religió

Les religions defensen el dret a l’escola concertada en un futur Estat català

El Consell Assessor de la Diversitat Religiosa proposa crear la Casa de les Religions

Aposta perquè els líders espirituals estiguin formats a Catalunya

El dret dels pares a educar els seus fills segons les seves conviccions ètiques i religioses i, per tant, a portar-los a les escoles concertades és una de les demandes que fa el Consell Assessor de la Diversitat Religiosa en el document El lloc de les tradicions religioses i espirituals en el país que volem. El Consell Assessor està d’acord que “no hi ha d’haver un colonialisme ideològic per part de l’Estat”, explica Francesc Torralba, president de l’ens. “Si es dona aquest colonialisme –hi insisteix–, no tens possibilitat de discernir i orientar què creus que és millor per als teus fills” i això, diu, “és un dret fonamental”.

El document El lloc de les tradicions religioses... té per objectiu marcar unes directrius d’actuació de cara al paper que haurien de tenir les religions i quin hauria de ser el seu lloc en un futur estat català i se sustenta en el dret internacional. Parteix de la base que totes les confessions presents a casa nostra hi han de tenir cabuda, que han de tenir els mateixos drets i deures i que l’administració no només no les ha de silenciar, sinó que ha de potenciar que es relacionin entre elles, que el ciutadà les conegui i que la vida religiosa no pot restar amagada, sinó que té un espai en la vida pública.

La Casa de les Religions

En aquesta línia, doncs, proposa crear una Casa de les Religions, un espai de trobada i diàleg, que l’Estat doni a conèixer el patrimoni religiós com a llegat cultural, en fomenti el respecte i l’estima i, en el cas concret de la tradició cristiana, que es tingui en compte que aquesta tradició ha estat un element decisiu en la configuració cultural i en la història col·lectiva del nostre poble. També creu necessari que es garanteixi l’educació en cultura religiosa a tota la ciutadania.

Entre altres recomanacions, el Consell Assessor de la Diversitat Religiosa aposta per “formar les persones responsables dels centres de culte amb cursos i estudis gratuïts de cultura bàsica i de coneixement del país en totes les seves dimensions”.

“Creiem que els qui són líders d’una comunitat i, per tant, influeixen amb el seu discurs, han de ser persones formades primer en la pròpia tradició, en el coneixement del país, de les seves lleis, del seu sistema de valors... a fi i efecte que el que transmetin encaixi amb aquesta realitat i tingui en compte l’atmosfera que es respira en aquest entorn”. “La idea –hi insisteix Torralba– és que el lideratge vagi acompanyat d’una formació sòlida en aquells que lideren i són generadors de discurs dins de les tradicions espirituals i religioses.”

El Consell Assessor de la Diversitat Religiosa, que orienta en matèria de diversitat religiosa el govern, a través del Departament d’Afers Religiosos, el formen professors i intel·lectuals, de què alguns afins a diferents confessions. Els seus dictàmens no són vinculants, però sí molt escoltats. Torralba explica que aquest document sobre el paper que haurien de tenir les religions en una futura república el va encarregar la consellera de Governació, Meritxell Borràs.

El Consell lamenta que, avui, majoritàriament la societat gira l’esquena al fet religiós i creu que totes les tradicions “transfereixen elements benèfics a la societat, que configuren la identitat col·lectiva i que es plasmen en la història i la cultura”.

LA FRASE

Creiem que no hi ha d’haver un colonialisme ideològic per part de l’Estat
Francesc Torralba
president del consell assessor de la diversitat religiosa

LA XIFRA

13
confessions religioses
i espirituals diferents es calcula que hi ha, avui en dia, a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia