Política

Eleccions 21-D

ERC apressa JxCat a proposar un altre candidat

Rovira insta els de Puigdemont a plantejar una alternativa aquesta setmana

La CUP no es replantejarà l’abstenció a la investidura si els dos futurs socis de govern no apugen el llistó de l’acord

ERC va afegir ahir més pressió als de Carles Puigdemont perquè renunciïn a la investidura de Jordi Sànchez i plantegin un candidat alternatiu. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, va apressar JxCat a plantejar aquesta setmana un nom que pugui ser investit “de manera efectiva” aquesta mateixa setmana. Després del rebuig del Tribunal Suprem a donar permís a Sànchez per assistir al ple, i en espera que el tribunal es pronunciï sobre el recurs d’apel·lació de la defensa de l’expresident de l’ANC, els republicans instaven Carles Puigdemont a tornar a moure fitxa. JxCat, però, insistia ahir en Sànchez, fins al punt que la mesa del Parlament va instar els lletrats a avaluar si la cambra pot emprendre accions penals contra la decisió de l’alt tribunal d’impedir la investidura de Sànchez i, si cal, prendre la decisió sobre la base d’assessorament extern en matèria penal.

El president de la Generalitat es va reunir ahir a Bèlgica amb independents del grup parlamentari per abordar la constitució d’una associació que els aglutini com a “moviment transversal” i avui es trobarà amb tots els membres del grup parlamentari, excepte els investigats que tenen el passaport retirat. Amb l’escenari de la investidura, de nou suspesa, sobre la taula, JxCat abordarà les passes a seguir. La CUP manté que no es plantejarà l’abstenció si els de Puigdemont i ERC no apugen el llistó de l’acord de legislatura, que veuen “autonomista”. Pel PP, en canvi, és una “condemna tàcita” per als empresonats i perjudica tots els investigats.

La formalització d’un tercer candidat, que podria ser Jordi Turull, allunya encara més els cupaires de l’acord. “Si el motiu pel qual es canvia de candidat és continuar acceptant i acatant el marc del 155, pitjor ens ho posen”, va indicar la diputada Natàlia Sànchez. Els anticapitalistes no reobriran el debat intern si no negocien millores amb els dos futurs socis de govern. Si la CUP no entra en el pacte, l’única manera de tirar endavant la investidura seria que Puigdemont i Antoni Comín renunciessin als seus escons per facilitar una investidura en segona votació, per majoria simple. Un extrem que, en el cas del president de la Generalitat, implicaria convertir en definitiva la seva renúncia “provisional” a tornar a esdevenir president de la Generalitat, una possibilitat que és inviable sense desobeir el marc legal espanyol, tenint en compte les mesures cautelars acordades pel Tribunal Constitucional, que encara no ha decidit sobre l’admissió a tràmit del recurs del govern de Mariano Rajoy per la divisió interna que els magistrats mantenen sobre la qüestió. “Sentim parlar de govern efectiu però no sentim parlar de la necessitat d’aplicar polítiques republicanes efectives”, va sentenciar Sànchez. Els anticapitalistes reuneixen dissabte el consell polític, però per ara la decisió està presa. “Prefereixen un replegament i presenten un pla de govern autonòmic i només es parla del repartiment de carteres; ens abstenim de participar en una proposta d’aquestes característiques”, va reblar la diputada.

LES FRASES

El que falta ara és tenir un candidat per fer una investidura efectiva
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D’ERC
Sentim parlar de govern efectiu però no d’aplicar polítiques republicanes efectives
Natàlia Sànchez
DIPUTADA DE LA CUP

Cs insisteix a Torrent que ha de comparèixer

La líder catalana de Cs, Inés Arrimadas, va demanar ahir al president del Parlament, Roger Torrent, que comparegui a la cambra perquè té “l’obligació institucional i moral” de fer-ho. Ho va fer per carta, després que la mesa del Parlament va rebutjar la tramitació del punt d’una proposta de resolució presentada per Cs per forçar la compareixença de Torrent i que comencés a córrer el compte enrere de dos mesos fins a unes altres eleccions. La mesa va al·legar que no està reglamentàriament previst aquest supòsit. Un argument que Cs no accepta. Arrimadas també va retreure a Torrent la seva “intenció dilatòria” demostrada amb la proposta de candidats “inviables” per a la investidura, cosa que porta al “bloqueig” institucional. Des del faristol, Arrimadas va acusar el president del Parlament de no voler “donar la cara” ni “passar la vergonya de venir a explicar als catalans la pantomima”.

El president de la cambra té la potestat de fixar la data del ple que ha sol·licitat Cs i que els d’Arrimadas esperen que es convoqui aviat. Abans que ho fes la líder de Cs, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també va adreçar una carta a Torrent. Iceta va instar Torrent a replantejar-se la suspensió del ple tenint en compte que no s’ha presentat una demanda de mesures cautelars al Tribunal Europeu de Drets Humans com van anunciar divendres. La raó de l’ajornament, li recorda Iceta, és en aquests moments “inexistent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.